Wet van school naar duurzaam werk
Reactie
Naam | N van Luik |
---|---|
Plaats | Apeldoorn |
Datum | 7 juli 2023 |
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.Het is belangrijk dat onze jeugd duurzaam werk heeft en/of krijgt, een goede integrale aanpak m.b.t. jeugdwerkeloosheid is noodzakelijk. In deze integrale aanpak horen ook de (ex)leerlingen van PRO en VSO. De CBS cijfers in het wetsvoorstel laten duidelijk zien dat deze doelgroep vaak na enkele jaren zonder werk komt te zitten. 35 % ex PRO leerlingen en 74% ex VSO leerlingen zit na 5 jaar zonder werk. Het is zelfs de doelgroep die als kwetsbaar wordt omschreven in het wetsvoorstel. Ze worden door het wetsvoorstel kwetsbaar gemaakt door het niet krijgen van de gelijke kansen en mogelijkheden. In deze tijd waar kansengelijkheid overal hoog op de agenda staat is het echt een gemiste kans en doen we de (ex) leerlingen van PRO en VSO te kort.
Vraag2
Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
De (ex) PRO en VSO leerlingen zijn gebaat net als kwetsbare / ex MBO leerlingen bij goede nazorg, dus kan niemand tegen het gelijktrekken van de loopbaanbegeleiding zoals in het MBO zijn. Maar is 1 jaar genoeg, nee.
Natuurlijk horen daar dan ook de financiële middelen bij zoals deze verstrekt worden aan het MBO. Ook het PRO onderwijs is eindonderwijs en de meeste leerlingen gaan na het afronden van het praktijkonderwijs werken net zoals een MBO-leerling. In veel plannen om de jeugdwerkeloosheid tegen te gaan ligt de focus op het mbo en niet op het praktijkonderwijs / voortgezet speciaal onderwijs. Gezien de CBS cijfers is 1 jaar voor deze doelgroep te kort om deze (ex) leerlingen duurzaam aan het werk te krijgen of te houden. Zonder de juiste en langere ondersteuning komen ze thuis te zitten, wat een persoonlijke drama is voor de betrokken (ex)leerling en is de transitie naar werk nog moeilijker geworden. We weten allemaal dat naast leerrecht er ook recht op werk met een fatsoenlijk salaris is . Deze (ex) leerlingen kosten uiteindelijk de maatschappij veel minder als we ze met de juiste begeleiding en ondersteuning aan het werk hebben en houden i.p.v. langdurig thuis zitten.