Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leiden
Datum 14 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Uitwerking in het Beleidskompas p.9:
Taak gemeente, bullit 1: wanneer doet een situatie zich voor, dat ondersteuning vanuit school en Doorstroompunt onvoldoende is? Beide organisaties hebben, althans in mijn regio (RMC 26), ruim voldoende expertise in huis om jongeren te ondersteunen tijdens en na een opleiding.
Samenwerking stimuleren, bullit 2: wat wordt bedoeld met 'ruimte geven om maatwerk te bieden'? Dit komt mij over als een vage omschrijving, en maatwerk is in mijn regio staande praktijk. Samenwerking stimuleren is absoluut belangrijk, omdat de neiging van belanghebbenden om in 'eigen termen/doelen' te denken en doen soms aanwezig is

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Dit lijkt mij een zinvolle gelijktrekking. Er staat mij echter bij dat in het PRO al een verplichting tot nazorg bestaat van een half jaar? (voor VSO weet ik dat niet) In mijn regio is er periodiek overleg tussen PRO/VSO, gemeente en leerplicht/RMC. In het PRO en VSO wordt al behoorlijk wat begeleiding geboden, in mijn ervaring ook nadat jongeren hier uitstromen. Jongeren (en hun ouders) uit dit onderwijs kloppen hierdoor makkelijker aan bij hun oude school dan jongeren uit VO. Als wettelijk wordt vastgesteld dat de nazorgtaak PRO/VSO gelijk wordt getrokken met het onderliggende wetsvoorstel, dan zou hier wel extra geld voor beschikbaar moeten worden gesteld. Anders wordt het liefdewerk-oud-papier en trekt dit een te grote wissel op de ondersteuners binnen PRO/VSO.