Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Waalwijk
Datum 22 augustus 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
PrO hoort wel degelijk meegenomen te worden in de nazorg. Hiervoor is bekostiging nodig. Dit kan niet met incidentele gelden, maar hiervoor zijn structurele gelden voor nodig. Het is vreemd en zelfs onacceptabel om hier voor PrO/VSO geen bekostiging op te nemen, terwijl de uitstroom naar Arbeid en Vervolgonderwijs zeker gemonitord dient te worden. Het is goed dit bij de school van afkomst te laten, maar dan wel bekostigd om continuïteit te borgen en om uitval door leerlingen te voorkomen. Hoe worden ontwikkelingen rondom arbeidsmartkregio's meegenomen?

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Leerlingen van PrO hebben al veel beschadigingen/achterstand opgelopen en lopen achter qua kansen, al voor de start van het PrO. Binnen PrO worden ze klaar gestoomd om zo zelfstandig mogelijk de maatschappij in te stappen. het is echter bekend dat de nazorg bijdraagt aan de voorkoming van uitval. Leerlingen van PrO zijn, zeker ook binnen uitstroom arbeid, genoodzaakt om begeleiding/contact te ervaren met de coach die hen begeleid heeft. Dit kan niet door anderen gedaan worden, dan de PrO school. Maar zeker 2 jaar, bij voorkeur 3 jaar. Dit omdat rond de 21/22 jaar ook andere zaken in het sociale domein vaak veranderen, waardoor uitval binnen werk/vervolgonderwijs een groot risico is.
Ook bedrijven zijn, bij goede nazorg, eerder genegen leerlingen van PrO/VSO kansen te bieden. Ook bij leerlingen met b.v. een No-riskpolis, is de PrO-school de bekende sleutelfiguur welke het verschil kan maken en uitval kan voorkomen.
Voor leerlingen van PrO is PrO met grote regelmaat eind-onderwijs, dus dat maakt het nóg rechtvaardiger dat zij 2 tot 3 jaar extra nazorg gegarandeerd krijgen.