Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Kentalis (Directeur onderwijs TOS Zuid Nederland E Schraven)
Plaats Utrecht
Datum 22 augustus 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Deze vragen worden beantwoord namens de 12 vso-scholen van Kentalis, een landelijke instelling voor cluster-2 leerlingen (leerlingen die doof, doofblind, of slechthorend zijn, een taalontwikkelingsstoornis of een communicatief meervoudige beperking hebben).
Het is heel belangrijk dat er een wet komt die als doel heeft schoolverlaters naar duurzaam werk te begeleiden . Het is echter jammer dat vooral richting gemeente en mbo alles goed uitgewerkt lijkt te zijn maar dat de positie van het praktijkonderwijs en vso onvoldoende is meegenomen. Voor deze twee schooltypen is het voor een groot deel van de leerlingen eindonderwijs. Uit onderzoek weten we dat vooral leerlingen uit deze twee schooltypen uiteindelijk zonder werk komt te zitten. Het zou dus goed zijn om hierop meer te focussen en ook middelen hiervoor beschikbaar te stellen. Uiteindelijk is het doel dat iedereen kan participeren in een inclusieve maatschappij. Het is erg belangrijk om dit te faciliteren. Het is goedkoper om aan de voorkant een investering hierop te doen in plaats van een leven in de bijstand te blijven bekostigen.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Uiteraard vinden we namens Kentalis dat de voorgestelde loopbaanbegeleiding ook moet gelden voor het praktijkonderwijs en vso. Als we dat goed willen doen moet hiervoor een nieuwe structuur ingericht worden met een bijpassende bekostiging, in lijn met de bekostiging zoals die voorgesteld wordt voor het mbo.