Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Dronten
Datum 8 september 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Allereerst is het een goede ontwikkeling dat dit wetsvoorstel er ligt en is het op hoofdlijnen positief. De insteek waarbij het gaat om maatschappelijk meedoen, de doorlopende leerlijn en gedeelde verantwoordelijkheid zien we als een positieve insteek.

Kritische punten:
- Samenwerking is het uitgangspunt, maar dit wordt alsnog niet eenvoudig gemaakt. Huidige wet- en regelgeving werkt elkaar soms tegen of in elk geval niet mee en dit wetsvoorstel maakt dit niet eenvoudiger/lost dit niet op. Het voorstel blijft veel bureaucratie opleveren, door te werken met aparte geldstromen, aparte verantwoordingen. Dit werkt het doel van het voorstel in de praktijk tegen. Het is een gemiste kans dat het systeem niet vereenvoudigd wordt.
- Gemist wordt het inzetten op een leven lang ontwikkelen
- De nadruk van het wetsvoorstel ligt nu heel erg op aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt, ten koste van zorgen dat jongeren op school blijven. Juist een combinatie van het preventieve en de aansluiting met de arbeidsmarkt zou een completere insteek opleveren
- Er staat niet duidelijk omschreven wat nu behoort bij het doorstroompunt en wat bij de gemeente/W&I. en als het niet duidelijk is, laat het dan eerder weg, en laat elke gemeente zelf bepalen hoe ze dit organiseren en wat passend is bij hun werkwijze
- er mist duidelijkheid over hoe de gemeente gaat wordt toegerust om hun nieuwe uitgebreide taak op te pakken, het huidige voorstel lijkt daarvoor niet afdoende

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Als de taken op deze manier worden uitgebreid, heeft dat flinke consequenties. Het is nog onduidelijk hoe de gemeente en scholen hier goed voor worden toegerust, voor een dergelijke forse uitbreiding van taken zijn ook meer middelen nodig en het huidige voorstel lijkt hier niet genoeg aan tegemoet te komen.