Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Stichting Albeda (Mevr. S. Bachoe)
Plaats Rotterdam
Datum 7 september 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Vanuit Albeda (ROC te Rotterdam) geven wij de volgende reactie op het wetsvoorstel:

• Om de juiste begeleiding aan de beschreven doelgroep aan te bieden, is een goede relatie met de jongeren (student/alumni) vereist. Zowel het opbouwen van een relatie en het implementeren van een juiste begeleidingsaanpak zal tijd en geld kosten (ontwikkelen alumnibeleid, aanschaf passend CRM systeem, juiste begeleiding bij beperkende persoonlijke omstandigheden etc.). Het is van belang de nodige tijd te nemen voor implementatie van de wet en voor het opzetten van een gedegen monitoringssysteem.
In de samenwerking met de verschillende partijen is het van belang dat het duidelijk wordt wie eindverantwoordelijk is voor de jongere en de bijbehorende verantwoording.
Samenvattend maken we ons zorgen of de beschikbaar gestelde tijd én financiële middelen voldoende zullen zijn om deze taak goed uit te kunnen voeren. Hierbij tevens rekening houdend met de nieuwe kaders van het vsv-convenant, waar ook tijd, geld en mankracht voor nodig is (ook bij samenwerkende partijen). MBO docenten/begeleiders kennen immers al een hoge werkdruk, in hoeverre is men zich hiervan bewust?
• Er wordt verwezen naar dat scholen al expertise hebben in het ondersteunen bij stage. Stage en duurzaam werk kun je echter niet zomaar over één kam scheren. Kan er hier in de wet explicieter aandacht aan geschonken worden?
• Het is nog onduidelijk voor welke cohorten deze wet van toepassing is. Betreft het de studenten die vanaf augustus 2025 starten met een opleiding (en dus op een later moment uitstromen), of heeft het wetsvoorstel ook betrekking op cohorten die vóór augustus 2025 met de opleiding starten en bijvoorbeeld in de zomer van 2025 (of in augustus 2025) uitstromen?
• De voorbereiding en implementatie van de wetswijziging zal enige tijd vergen (inhuur personeel, systemen aanpassen, deskundigheidsbevordering etc.). Hoe worden instellingen geacht deze inzet te financieren, ervan uitgaande dat de middelen die met dit wetsvoorstel gepaard gaan pas per augustus 2025 beschikbaar komen?