Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam SSOE (MMO H de Vries)
Plaats Eindhoven
Datum 6 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
In de basis een goed wetvoorstel

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Dit is een heel merkwaardig voorstel: In strijd met het gelijkheidsbeginsel en de rol van gemeenten. En bovendien nogal vaag geformuleerd. Als een leerling het VSO verlaat in de route arbeid of dagbesteding, volgen wij ze nu al, alleen hebben we daar verder geen enkele zeggenschap over. De regie ligt na uitstroom niet meer bij het onderwijs,. Gemeenten hebben de lead en die hebben vaak een "eigen" werkbedrijf, of gunnen begeleiding in kader van de participatiewet middels aanbesteding aan partijen in de markt. Onderwijs kan hier nooit in mee, zeker niet als er in tegenstelling tot het MBO dat hier wel middelen voor ontvangt. De enorme extra taakbelasting die dit met zich meebrengt kan inhoudelijk heel goed door het onderwijs gedaan worden, en ook nog wel langer dan 1 jaar, immers de meeste uitval van leerlingen zit na dit jaar...maar het is een heel vreemde gedachte dat deze extra taak zonder middelen voor het onderwijs er even bijgedaan moet gaan worden. voor VSO cluster 3 gaat het hier om bijna 80% van de leerlingen die we dan nog minstens een jaar moeten gaan begeleiden. Ik zie niet hoe we dat moeten regelen binnen de huidige kaders en middelen.