Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Stichting Trigoon Praktijkschool Westfriesland Hoorn (mevrouw W.A. Munneke)
Plaats Hoorn
Datum 7 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Heel fijn dat dit wordt opgepakt. Helaas zijn het VSO en het Praktijkonderwijs hier niet in meegenomen terwijl dit een doelgroep is voor wie het wel van belang is gezien bijvoorbeeld het uitval in werk. Deze mensen (en soms ook de werkgevers!) hebben echt (na)zorg nodig. Als school bieden we dit zo goed en kwaad als dat gaat (met eigen financiële middelen) maar er is meer nodig voor deze kwetsbare groep.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Ik denk dat het heel belangrijk dat er nazorg is en dat de taak serieus genomen wordt. Dit betekent dat er ook bekostiging bij hoort! Hoezo komen er geen extra middelen beschikbaar? Als ik vind dat de nazorgtaak voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk getrokken moet worden voor loopbaanbegeleiding zoals het mbo en we dan hetzelfde gaan doen wat we al doen maar dan nog beter (we doen immers in het praktijkonderwijs al aan nazorg zo goed en kwaad als mogelijk in verband met gebrek aan financiële ondersteuning voor nazorg) en we krijgen daar geen bekostiging voor? Ten koste van wat gaan we dat dan nog beter organiseren?
Ik maak me ernstig zorgen over gelijke kansen voor onze leerlingen. Voor de allerkwetsbare hebben we speciale trajecten weten te organiseren (met middelen vanuit de gemeente) en ook daar krijgen we te horen dat er geen / minder financiën krijgen.