Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Hogeschool Arnhem en Nijmegen / Universiteit voor Humanistiek (Msc MM Gerritsen)
Plaats Nijmegen/Utrecht
Datum 28 augustus 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Goed dat er meer structurele aandacht komt voor de groep jongeren die niet zelfstandig hun school-naar-werktransitie maken. Ik promoveer momenteel op het onderwerp school-naar-werktransities van jongeren met behoefte aan intensieve participatieondersteuning en wat ik mis in het wetsvoorstel is met name de integrale aanpak. We hebben het hier over jongeren die in meer dan de helft van de gevallen, naast het ontbreken van een startkwalificatie, meerdere problemen op individueel en/of sociaal niveau hebben. De meestvoorkomende zijn: schulden, weinig redzaamheid, te weinig werknemersvaardigheden én werknemersveerkracht, gezondheids- en leeftijdissues en in meer dan de helft van de gevallen ontbrekend een helpend voorbeeldnetwerk. Als de focus van de ondersteuning wederom alleen op de toeleiding naar werk wordt gelegd, dan wordt een dusdanig groot stuk van de puzzel buiten beschouwing gelaten dat deze jongeren het niet gaan redden in de huidige samenleving.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Absoluut voor! Het is stuitend dat in veel situaties PRO en VSO wordt 'vergeten'. Denk ook aan het vierjaarlijks HBSC-onderzoek waarbij VSO en PRO niet wordt geraadpleegd. Deze jongeren behoren in veel gevallen tot de kwetsbaarste burgers die een plek op de reguliere arbeidsmarkt moeten vinden, mede door het afschaffen van de toegang tot de WSW-voorzieningen en de aanscherping van de wet Wajong. Dat maakt het van het grootste belang dat vanaf de eindfase school al gekeken wordt naar welke ondersteuning nodig is, maar zeker ook naar wat passend en haalbaar is binnen het perspectief van de leerling. Nu verlaten nog te veel leerlingen het PRO en VSO met de gedachte dat ze zonder problemen werk vinden, maar zit 70% van de VSO'ers na een jaar zonder werk.