Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Met Praktijkonderwijs (CAW Vugts)
Plaats Waalwijk
Datum 25 augustus 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Goed dat de aanpak voor bestrijding van de jeugdwerkloosheid structureel geregeld gaat worden. Maar waarom heeft het vso en pro geen plek gekregen in deze wet? Noch inhoudelijk, noch budgettair.
Door schoolverlaters vso en pro niet mee te nemen zal van een integrale aanpak geen sprake zijn. Uitgerekend deze jongeren zijn het meeste gebaat zijn bij goede (loopbaan)begeleiding, ook na het verlaten van de school.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Ik ben al ruim 16 jaar intensief bezig met het uitplaatsen van leerlingen vanuit VSO/PRO naar werk/vervolgopleiding door mijn werk als jobcoach en stagebegeleider. Doordat steeds meer leerlingen vanuit onze doelgroep worden toegelaten bij het MBO (wat ik in principe een goede ontwikkeling vind) raken veel jongeren bij PRO/VSO scholen uit beeld. MBO scholen maken dezelfde fouten in de begeleiding als eerder zijn begaan door begeleiders op VSO/PRO scholen. Mijn persoonlijke voorstel ter verbetering van duurzame plaatsing zou zijn om begeleiders (jobcoaches) van VSO/PRO scholen te financieren om oud-leerlingen verplicht tot hun 21ste te blijven volgen. Zowel bij uitstroom werk als school. Voordelen daarvan zijn dat de leerlingen meer vertrouwen hebben in de begeleiding en de begeleiders meer kennis hebben over de situatie en grillen van de leerlingen. Mocht een leerling deze begeleiding niet willen lijkt het me goed om een andere jobcoach in te zetten tot de leeftijd van 21 jaar. Veel jongeren vallen namelijk ook uit bij werkgevers, omdat ze steeds duurder worden in de kosten (loon) en tevens, omdat werkgevers+vervolgopleidingen de doelgroep blijvend overschatten in groeipotentie.