Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Waalwijk
Datum 25 augustus 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Met name jongeren uit het vso en pro onderwijs zijn gebaat bij een goede (loopbaan)begeleiding na hun schooltijd. Deze jongeren zijn extra kwetsbaar. Ik mis in deze wet de plek van vso en pro daarin, zowel inhoudelijk als budgettair.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
De nieuwe wet beoogd het doel om de kansongelijkheid te vergroten, maar naar mijn mening mag er dan geen onderscheid gemaakt worden tussen jongeren. In deze wet wordt de nazorg voor de kwetsbare jongere geregeld, maar voor de groep met de grootste ondersteuningsbehoefte, het pro en vso, wordt er geen nazorg geregeld. Dat is voor mij onbegrijpelijk.