Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Doetinchem
Datum 8 september 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Goed dat de loopbaanbegeleiding en nazorg van kwetsbare jongeren via wetgeving wordt geregeld. Zie ook de gezamenlijke reactie vanuit de Achterhoek van alle betrokkenen bij de integrale aanpak zoals voorgesteld. Hier sluit ik mij volledig bij aan. Vanuit het VSOPRO heb ik daarnaast nog sterk de behoefte om mijn verbazing aan te geven, over het niet meenemen van het VSOPRO in dit wetsvoorstel, zowel inhoudelijk als budgettair.
Bij voorkeur dient dit voor ‘alle’ kwetsbare jongeren via landelijke wetgeving geborgd te worden, zodat er geen kansenongelijkheid wordt gecreëerd. Het risico op kansenongelijkheid bestaat, wanneer dit op regionaal niveau geagendeerd wordt en er per regio of gemeente een ander beleid wordt gevoerd voor deze specifieke jongeren. Organisatie via de arbeidsmarktregio heeft de voorkeur, omdat daar de verbindingen met werk in de regio er al liggen.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Ja, de loopbaanbegeleiding en nazorgtaak van de VSOPRO scholen moet gelijk getrokken worden met het MBO. Alleen dan is er sprake van een integrale aanpak
Loopbaanbegeleiding voor de kwetsbare doelgroep dient bij voorkeur uitgevoerd te worden door coaches die de jongeren, hun leer- en arbeidsvermogen, maar ook netwerk (indien aanwezig) goed kennen en een relatie/vertrouwensband hebben met de jongeren. Dit zijn veelal de trajectbegeleiders van de VSOPRO- scholen.
Gezien de preventieve, maar ook proactieve aanpak die hierbij wenselijk is, moet hier extra en geoormerkt budget voor komen voor de VSOPRO scholen. Zonder dit budget is actieve, integrale aanpak met betrekking tot duurzame loopbaanbegeleiding niet realistisch.