Wijzigingsbesluit vanwege houdverbod katten met vouworen en naaktkatten
Reactie
Naam
|
R. Wessels
|
Plaats
|
Houten
|
Datum
|
19 juni 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijziging van het Besluit houders van dieren in verband met het verbod op het houden van katten met vouworen en naaktkatten? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
Wat mij opvalt is dat er veel houders van Sphynxen reageren en aangeven dat dit ras geen problemen veroorzaakt, zelfs minder dierenartskosten met zich meeneemt dan gewone HTK-katten, de huis-tuin- en keukenkat. Ben dus benieuwd welk geluid het meest gaat doordringen richting de overheid. Al eind vorige eeuw ken ik de discussies. Toen hadden we een Stichting Gezondheid en Welzijn Gezelschapsdieren (later werd dit de Stichting voor Gezelschapsdieren) waarvan ik 10 jaar coördinator was. Destijds bestonden nog geen internetconsultaties maar bespraken we in werkgroepen en bestuur van de Stichting alle onderwerpen waarvoor LNV input vanuit de sector vroeg t.b.v. invulling voor de Gezondheids- en Welzijnswerk voor Dieren, die inmiddels opgegaan is in de Wet Dieren. Het mooie was dat in de Stichting alle koepels vertegenwoordigd waren; de rasverenigingen, dierenartsen, dierenbescherming, onderwijs (Faculteit Diergeneeskunde en het huidige Aeres Barneveld), branchevereniging DIBEVO, overheden met adviseurs etc. We spraken met elkaar en formuleerden een advies namens ons allen. De werkvorm was mooi, de problemen konden alleen niet allemaal opgelost worden. Handhaving en sancties zijn vaak onvoldoende. Toch zie ik de laatste tijd vaker berichten van optreden door de NVWA en LID, straffen voor fokkers etc. Het "genetisch centrum" bij de Faculteit is erg belangrijk. Niet alleen om de omvang van het probleem in kaart te brengen, maar ook de effecten van de genetische aandoeningen. Want katten en honden zonder haar hebben eerder huidproblemen, kortsnuiten ademhalingsproblemen, katten met gevouwen oortjes hebben andere problemen door het kraakbeen elders in hun lijf ook aangetast is, en ga zo maar door.
Ik hoop dat in de consultatie niet gemeten wordt hoeveel voor- en tegenstanders er zijn, maar vooral dat het effect een betere dialoog oplevert tussen enerzijds fokkers en houders van katten en andere kant de beschermers en wetenschap. Ik schrok zelf dat na het fokverbod voor kortsnuiten er op Facebook een groep ontstaan is die juist pleit voor het behoud van de kortsnuiten. Ik denk dat we in de breedte al lang te ver gegaan zijn met het fokken van allerlei rassen waarvoor het toch wel evident is dat er gezondheids- en welzijnsproblemen binnen deze rassen zijn.