Wijziging van het Kentekenreglement in verband met het kentekenen van bijzondere bromfietsen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 21 april 2023

Vraag1

Heeft u opmerkingen en/of suggesties bij het wijzigingsbesluit van het kentekenreglement en/of de toelichting?

In het bijzonder zijn we geïnteresseerd in de volgende onderwerpen:
Is de voorgestelde overgangstermijn van twaalf maanden voldoende voor u?
Vindt u de kosten redelijk?
Hoe kunnen de eigenaars van bijzondere bromfietsen het beste worden bereikt?
Ik snap niet waarom er voor een elektrische step, die klein en licht is en waar je snel afspringt als het nodig is, een kentekenplicht nodig zou zijn en voor een elektrische fiets of bakfiets niet. De snelheidslimitering is hetzelfde (max 25 per uur), dus waarom de behandeling van de voertuigen niet? Waarom moet de ene elektrische rijder bijna 50 euro betalen en de andere niet? Is dit juridisch houdbaar? (Er zijn immers ook elektrische fietsen waar je niet hoeft bij te trappen.)

In het voorstel wordt uitgegaan van een zeer laag aantal voertuigen dat geregistreerd gaan worden, ten opzichte van de werkelijkheid om ons heen. Overal zijn die elektrische stepjes al te zien in het straatbeeld. Kan RDW het eigenlijk aan als het aantal voertuigen het tienvoudige blijkt te zijn? Of het vijftigvoudige? Krijgen we dan lange wachttijden voor die registratie?

Verder denk ik dat er gaat gebeuren: veel mensen halen vanaf volgend jaar hun elektrische stepjes uit het buitenland (via internet kun je bijvoorbeeld gewoon dingen uit een ander land bestellen), die veel goedkoper zijn, omdat ze niet speciaal zijn aangepast voor de nogal afwijkende eisen ten opzichte van de ons omringende landen.

Politie staat trouwens nu al te popelen om er deze handhavings taak bij te krijgen; om elk voorbij voorbijrijdend elektrisch stepje snel te controleren of er een kentekenstickertje op zit. Niet echt dus. Er is immers grote vergrijzing binnen het korps (=minder agenten op straat) en er zijn veel meer evenementen, risicogebeurtenissen en demonstraties bijgekomen waar politie bij aanwezig moet zijn.

Al met al denk ik dat dit weer eens een wetje is, waarvan de juridische houdbaarheid, de praktische uitvoering, de handhaving ervan en het draagvlak onder de bevolking zeer twijfelachtig is. En wat doe je dan als kabinet?

Zoals bij al die wetten in deze categorie: "we gaan het toch maar gewoon doen."