Besluit kiescollege niet-ingezetenen
Reactie
Naam
|
A Lam
|
Plaats
|
Alkmaar
|
Datum
|
11 april 2022
|
Vraag1
Wilt u reageren op het concept Besluit kiescollege niet-ingezetenen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Als toch de Kieswet wordt aangepast, is het misschien een goed moment om nog eens te kijken naar het voorschrift voor de zetelverdeling. Een deel van de zetels wordt toegewezen op basis van afronding omlaag, een ander deel op basis van het systeem van grootste overschotten. Dat is hinken op twee gedachten.
Bij de recente gemeenteraadsverkiezingen is deze zelfde hybride rekenwijze gebruikt voor de gemeentes met maximaal 20.000 inwoners. Dit leverde, voor zover de uitslagen op dit moment (11 april 2022) op www.verkiezingsuitslagen.nl zijn gepubliceerd, in een ruime meerderheid (77%) van de gevallen dezelfde zetelverdeling op als wanneer rekenkundig zou zijn afgerond na deling door een aangepaste kiesdeler, en in de meeste andere gevallen (19%) is het enige verschil dat één zetel bij partij A in plaats van B terecht is gekomen. Zie de bijlage.
Ik stel voor om deze toevallige eenvoud tot regel te verheffen, dus in die gevallen waarin de Kieswet de hybride rekenwijze van afronding omlaag voor sommige en het systeem van grootste overschotten voor de andere zetels voorschrijft, over te stappen op rekenkundig afronden na deling door een aangepaste kiesdeler.
(Zoals ook de zetelverdeling in het geval van grotere gemeentes en de Tweede Kamer te reproduceren is door afronding, maar dan omlaag in plaats van rekenkundig, na deling door een aangepaste kiesdeler.)
Bijlage