Wetsvoorstel kleine klassen
Reactie
Naam
|
Lek en Linge (bachelor E Daale)
|
Plaats
|
geldermalsen
|
Datum
|
14 januari 2016
|
Vraag1
Wat is uw reactie op het voorstel?
Dit voorstel komt ten goede aan de leerlingen. De onderzoeken die zogenaamd uitwijzen dat het geen verschil maak of een groep groot of klein is kunnen wat mij betreft (docent Natuurkunde in het VO) de prullenmand in. Ook al ben je didactisch zeer goed dan nog moet de aandacht verdeelt worden over 30 of meer leerlingen in plaats van bijvoorbeeld 23 leerlingen. Ik denk niet dat je daar een universitair onderzoek voor hoeft te doen.
kleinere klassen geeft meer kansen voor de minder goed lerende kinderen. Tevens is er ook tijd voor (hoog) begaafde kinderen om ze extra stof voor te schotelen.
Vraag2
Heeft u nog suggesties of eventuele verbeteringen vanuit de onderwijspraktijk?
Een zeer slechte ontwikkeling is de steeds grotere stichtingen die ontstaan. De directies van dit soort stichtingen slokken een hoop budget op onder het mom van: Door grote stichtingen zijn er bezuinigingen mogelijk. Deze bezuinigingen worden gewoon teniet gedaan. Sterker nog: Bij veel scholen is de directeur een speelbal van de stichting en conciërges worden wegbezuinigd. Dit moet wel om de kosten te drukken van de stichting. Erg vervelend voor de docenten. zij krijgen er dus weer meer taken bij die eigenlijk niet in het rijtje thuis hoort van de werkzaamheden van een docent.
Tevens is een conciërge een belangrijk aanspreekpunt voor iedereen op school en zorgt hij voor klein onderhoud. Hier moet nu een bedrijf voor komen en ik vermoed dat dit niet goedkoop is. Dus: verloedering van het gebouw enzovoort.
Als laatste: het zogenaamde papieren monster. Wanneer wordt er ingegrepen in de steeds maar toenemende registratie van van alles en nog wat. Dit zou de werkdruk erg verlagen.