Tijdelijke regels inzake de instelling van een Klimaatfonds met een looptijd van 2024 tot en met 2030.

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Warmond
Datum 26 mei 2022

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel?
De rekenkamer waarschuwt dat dit soort fondsen onverstandig zijn. Enorme bestedingen onttrekken zich aan het reguliere begrotings- en verantwoordingsproces. Vastgelegd moet worden dat elke uitgave door het parlement wordt goedgekeurd. Afgelopen jaar zijn er miljarden uitgegeven, die niet goed verantwoord konden worden. Verantwoording achteraf is dus te laat. Zo’n waarschuwing van de rekenkamer mag niet genegeerd worden.
Ik zie het risico van een te grote invloed van lobby. Met risico dat het geld naar grote vervuilers gaat, die een klein doel halen, maar intussen veel blijven uitstoten.
Ik zie het risico dat miljarden worden uitgegeven aan een ‘ambitie’. Met het risico van ‘rijk rekenen’; de ambitie wordt al als klimaatwinst ingerekend, waardoor uiteindelijk te weinig maatregelen worden genomen.
Er moeten duidelijke en haalbare criteria staan tegenover een bijdrage uit het fonds. En als er miljarden publiek geld geïnvesteerd wordt, dan moet het resultaat ook publiek eigendom zijn.
Ik mis het grotere plan om de klimaatdoelstelling te halen? Niet voor elke maatregel is geld nodig. Sterker: het belasten van uitstoot is effectief en levert geld op. In het totaalplan moet niet alleen meegenomen hoeveel per jaar bespaard wordt, maar ook vanaf welk jaar. De totale uitstoot tot 2050 is belangrijk. Beter is nog: een totaalplan voor klimaatcrisis in samenhang met stikstofcrisis, biodiversiteit en bestaanszekerheid.
Ik mis bij de voorstellen een afweging. Welke bestedingen leveren welke besparing op? Welke afweging is hierin gemaakt? Welke bestedingen zijn afgevallen?
De opwarming van de aarde is een groot probleem. Door het oprichten van het klimaatfonds lijkt het alsof dit serieus wordt opgepakt. Dat is mooi. Maar ik zie ook dat er op dit moment weinig gebeurt om snel de uitstoot terug te dringen. Dat maakt me ongerust over de goede bedoelingen en over de uitwerking van dit klimaatfonds. Niet alles kan. De hoop vestigen op technologische oplossingen, daar miljarden insteken en denken dat we verder hetzelfde kunnen leven als nu, dat is een onderschatting van het probleem. Zo verliezen we tijd en halen de klimaatdoelstelling niet.
Het is voor de politiek moeilijk om besluiten te nemen die mensen gaan beperken in hun levensstijl. Dat kan heel goed ondervangen worden met een burgerraad. Besteed een deel van het klimaatfonds aan de organisatie van een burgerraad (en je te committeren aan de uitkomst daarvan).