Tijdelijke regels inzake de instelling van een Klimaatfonds met een looptijd van 2024 tot en met 2030.

Reactie

Naam Michiel Fouraschen
Plaats Born
Datum 2 mei 2022

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel?
De looptijd van het klimaatfonds is m.i. veel te kort. Het zou meer naar voorbeeld van de Deltawet een langere termijn moeten zijn. Waarbij de fondsbeheerder voor de toekenning van middelen het advies van een multidisciplinaire burgerraad dient op te volgen.
Nu al, bij de start, wordt er een grote bak geld voorgehouden zonder een strak omschreven doel c.q. prestatieverplichting te stellen met ongeremde luchtfietserij tot gevolg en dus weinig effectief zijn. Alleen al de opmerking 'voor de bouw van kerncentrales' kan/zal het volledige bedrag opslokken waarbij het zeer de vraag is of meerdere kerncentrales tijdig een oplossing kunnen zijn voor het klimaatprobleem zonder weer een ander probleem te creëren .
De grote CO2 uitstoters (lees; grote vervuilers) zien dit fonds als een douceurtje voor hun aandeelhouders als er geen sanctiemaatregelen (financieel, geen overheidsopdrachten, bedrijfssluiting etc.) gesteld worden.
Daarnaast zal het idee van grote investeringen alleen maar grotere inflatie brengen en het bedrijfsleven stimuleren meer werknemers uit het buitenland te halen met meer CO2 tot gevolg en spanningen in de samenleving. Kleinschaligheid kan/zal sneller en effectiever zijn door de samenleving in al zijn facetten erbij te betrekken.
Afremmen van de economische groei naar een duurzame en evenwichtige samenleving dient als lange termijn doel te gelden. Stop de onzinnige concurrentiewedloop op wereldschaal, doe daar niet meer aan mee. Maak de fouten uit het verleden niet weer opnieuw.