Klimaatplan en INEK

Reactie

Naam Dhr Cees van Anrooij
Plaats Almere
Datum 15 september 2019

Vraag1

- Algemeen -

Het centrale doel in het klimaatbeleid, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, raakt aan het leven van alledag. Zo gaan we onze huizen anders verwarmen en gebruiken we andere vormen van energie. De transitie is daarom in de eerste plaats een maatschappelijke transitie. Burgers en bedrijven staan voor een reeks beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen, hoe we ons geld verdienen. Iedereen kan dus bijdragen aan de transitie. De overheid wil burgers en bedrijven hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.

Vraag 1a: Wat zijn volgens u de belangrijkste aandachtspunten bij de uitvoering van het klimaatbeleid?

Vraag 1b: Hoe kijkt u aan tegen de rollen van verschillende partijen in de transitie (burgers, bedrijven, overheid, kennisinstellingen, NGO’s, etc.)?

1a. Om de aarde van haar vervuilers te verlossen is een inkrimping van de wereldbevolking een must. Een bevolkingskrimp is beter voor het milieu dan het produceren van zaken om ons huis te isoleren. Toch blijft Nederland het krijgen van kinderen subsidiëren.

1b. De gedachte dat de mens in staat zou zijn klimaatverandering te stoppen is absurd. We kunnen wel ons vervuilende gedrag aanpassen. Begin eens om, net als in Duitsland, statiegeld op plastic en blik in te voeren. De rol van de overheid, voorbeeldfunctie, zou kunnen zijn om, in een land waar de kraanwater kwaliteit zo goed is om het drinkwater wat verkocht wordt in plastic en in glas zwaar te belasten.

Vraag2

- Strategie voor de lange termijn -

Het Klimaatplan en het INEK beschrijven het beleid voor de periode 2021-2030. Dat is er vooral op gericht om in 2030 -49% reductie t.o.v. 1990 te realiseren. Diverse maatregelen zullen ook bijdragen aan verdergaande reducties in de periode na 2030. Daarnaast zal aanvullend beleid voor de lange termijn nodig zijn. Dat beleid zal bovendien rekening moeten houden met toekomstige ontwikkelingen die ons voor nieuwe uitdagingen kunnen stellen. Daarom is een langetermijnoriëntatie in het beleid van belang. Het betreft ontwikkelingen en maatregelen op terreinen als technologie, sociale aspecten, financieel-economisch en de relatie met ander beleid. Enkele voorbeelden zijn de rol van hernieuwbaar gas, de ontwikkeling van gedrag, de prikkels die passend zijn om het bedrijfsleven klimaatvriendelijker te maken en hoe rekening kan worden gehouden met biodiversiteit.

Vraag 2: Welke onderwerpen (en uitdagingen) verdienen volgens u bijzondere aandacht van het klimaatbeleid met het oog op de periode 2030-2050 en waarom?
Bijvoorbeeld toewerken naar een mondiaal vervoersverbod van goederen en voedsel via de lucht. Een verbod op het vervoer van levende dieren over grote afstanden. Hernoem klimaatbeleid in milieubeleid. Zorg dat mobiliteit wordt teruggedrongen door wonen en werken weer samen te brengen. Als je het als overheid goed vind dat de zuidas van Amsterdam wordt volgebouwd met werkplekken en dat in Lelystad de woningen worden gebouwd is het niet vreemd dat we massaal in de file staan en enorme hoeveelheden brandstof verstoken in onze voertuigen.