Klimaatplan en INEK

Reactie

Naam Nvt (Dhr R.J. van der Velden)
Plaats Hellevoetsluis
Datum 17 september 2019

Vraag1

- Algemeen -

Het centrale doel in het klimaatbeleid, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, raakt aan het leven van alledag. Zo gaan we onze huizen anders verwarmen en gebruiken we andere vormen van energie. De transitie is daarom in de eerste plaats een maatschappelijke transitie. Burgers en bedrijven staan voor een reeks beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen, hoe we ons geld verdienen. Iedereen kan dus bijdragen aan de transitie. De overheid wil burgers en bedrijven hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.

Vraag 1a: Wat zijn volgens u de belangrijkste aandachtspunten bij de uitvoering van het klimaatbeleid?

Vraag 1b: Hoe kijkt u aan tegen de rollen van verschillende partijen in de transitie (burgers, bedrijven, overheid, kennisinstellingen, NGO’s, etc.)?

Ik stel me geheel op achter het manifest van Syp Wynia.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
Regering: kom terug op uw (dwaze) schreden.
Dhr. R.J. van der Velden
Schans 8
3221 LN Hellevoetsluis.

Vraag9

- De ruimtelijke inpassing van de energietransitie -

De transitie brengt veranderingen mee in de fysieke leefomgeving. Een duurzaam energiesysteem vergt meer ruimte dan een fossiel systeem. Deze ruimte is in Nederland – waar elke vierkante meter al een (of meerdere) bestemming(en) heeft – niet vanzelfsprekend. Een goede ruimtelijke aanpak van de transitie, inclusief het maken van (soms ingrijpende) ruimtelijke keuzen, is daarmee een noodzakelijke voorwaarde voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Vraag 9: Op welke wijze denkt u dat het draagvlak voor de ruimtelijke inpassing van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen vergroot kan worden?
Zie mijn opmerkingen bij vraag 1.
Ik wil daar nog aan toevoegen dat mijn vrijstaande huis aan de Schans (nr 8) weliswaar prima geïsoleerd is en voorzien is van (18) zonnepanelen maar voorzien is van een gasgestookt hetelucht verwarmingssysteem. Ombouw naar een gasloos warmtepomp systeem zou een investering vereisen van plm Euro 60000! Op mijn leeftijd (73) een zinloze exercitie! Gaarne attentie in het algemeen voor huizen die zijn voorzien van een gasgestookte hete lucht verwarmingsinstallatie: deze kunnen niet, tegen een redelijke investering, worden voorzien van een gasloos warmtepomp systeem oftewel: deze kunnen niet van het gas af!