Klimaatplan en INEK

Reactie

Naam Mevr. A.J.M. Cillekens
Plaats Arnhem
Datum 9 september 2019

Vraag1

- Algemeen -

Het centrale doel in het klimaatbeleid, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, raakt aan het leven van alledag. Zo gaan we onze huizen anders verwarmen en gebruiken we andere vormen van energie. De transitie is daarom in de eerste plaats een maatschappelijke transitie. Burgers en bedrijven staan voor een reeks beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen, hoe we ons geld verdienen. Iedereen kan dus bijdragen aan de transitie. De overheid wil burgers en bedrijven hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.

Vraag 1a: Wat zijn volgens u de belangrijkste aandachtspunten bij de uitvoering van het klimaatbeleid?

Vraag 1b: Hoe kijkt u aan tegen de rollen van verschillende partijen in de transitie (burgers, bedrijven, overheid, kennisinstellingen, NGO’s, etc.)?

Ik vind dit de grootste flauwekul die ook zeker niet door onze buurlanden gedeeld wordt. In Duitsland krijgt men een dikke premie om AAN het gas te gaan!!! Wij moeten er vanaf??? Hoe wil onze regering dat verklaren.
Verder zijn er van onze belastingcenten pijpleidingen gelegd vanuit Rusland om het Russische gas te distribueren, ik weet even de naam van die pijpleiding niet meer. Maar, zoals altijd hier in Nederland, waar men het braafste jongetje van de klas speelt, niet naar ons land.
Nederland, sorry, ik bedoel onze regering, ons kabinet, is helemaal aan het doorslaan. Wij zijn een postzegel op de wereldbol en moeten in alles het voorbeeld geven. En dit alles ten koste van de Nederlandse burger die steeds meer en meer is en wordt uitgeknepen door dit achterlijke kabinet.
Ik hoop dat jullie straks allemaal jullie nieuwe werkgever duidelijk hebben, en ook het salaris dat jullie gaan verdienen.
Een ding is mij duidelijk, jullie zitten niet in deze regering vóór het volk. Wel door het volk, dat vervolgens weer een flink oor aangenaaid krijgt.
En bedankt!!

Vraag2

- Strategie voor de lange termijn -

Het Klimaatplan en het INEK beschrijven het beleid voor de periode 2021-2030. Dat is er vooral op gericht om in 2030 -49% reductie t.o.v. 1990 te realiseren. Diverse maatregelen zullen ook bijdragen aan verdergaande reducties in de periode na 2030. Daarnaast zal aanvullend beleid voor de lange termijn nodig zijn. Dat beleid zal bovendien rekening moeten houden met toekomstige ontwikkelingen die ons voor nieuwe uitdagingen kunnen stellen. Daarom is een langetermijnoriëntatie in het beleid van belang. Het betreft ontwikkelingen en maatregelen op terreinen als technologie, sociale aspecten, financieel-economisch en de relatie met ander beleid. Enkele voorbeelden zijn de rol van hernieuwbaar gas, de ontwikkeling van gedrag, de prikkels die passend zijn om het bedrijfsleven klimaatvriendelijker te maken en hoe rekening kan worden gehouden met biodiversiteit.

Vraag 2: Welke onderwerpen (en uitdagingen) verdienen volgens u bijzondere aandacht van het klimaatbeleid met het oog op de periode 2030-2050 en waarom?
Lul niet en pak om te beginnen de grote vervuilers eens aan zoals Chemours.
Jullie weten best waar het om draait.
Uitbreiding van Schiphol?? Maak mensen er eens van bewust dat ze een afdruk nalaten op deze aardbol door veel te vliegen, veel te rijden.
Veel dingen kunnen veel en veel meer lokaal worden betrokken, maak daar eens reclame voor!! Niks geen multi nationals, betrekken uit de omgeving. Niks uit een ander land, want dan heb je transport (=vervuiling), uitbuiting op werkloon etc. etc..
Durf eens een punt te maken!!

Vraag5

- De klimaatopgave in de landbouw -

In 2050 is de wereldbevolking gegroeid tot zo’n 9,5 miljard mensen. Om de aarde niet uit te putten, moeten we anders gaan consumeren en produceren. Een omschakeling is nodig waarin niet druk op de kostprijs van producten leidend is maar het streven naar voortdurende verlaging van het verbruik van grondstoffen en vermindering van de druk op onze leefomgeving. Dat betekent ook een andere inrichting van onze landbouw en landgebruik, zodat grondstoffen en hulpbronnen op een duurzame manier worden gewonnen en optimaal worden benut. Om tot zo’n circulair en klimaatneutraal landbouwsysteem te komen, hebben we een samenhangende aanpak nodig. De kabinetsvisie ‘Waardevol en verbonden’ en het realisatieplan van die visie bieden hiervoor een kader. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een betere verbinding tussen landbouw en natuur, een lager gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen en een beter verdienvermogen voor duurzaam werkende ondernemers. In het Klimaatakkoord zijn concrete maatregelen afgesproken die verbonden zijn met de kabinetsvisie. Boeren, tuinders, bedrijven en andere partijen in en rond landbouw en landgebruik staan nu voor de uitdaging om deze activiteiten in samenhang uit te voeren.

Vraag 5: Welke praktische ideeën heeft u om zoveel mogelijk samenhang aan te brengen tussen de uitvoering van de afspraken uit het Klimaatakkoord en de visie Waardevol en Verbonden?
Stop met al die gewassen voor dierenvoeder. Maak mensen bewust van hoeveel er nodig is voor 1 kg vlees. Maar lokale landbouw aantrekkelijk , wel te verstaan zonder Monsanto. Wederom, mensen wordt wakker, durf een punt te maken en verdomme, regeer voor de bevolking en niet voor jullie toekomstige werkgever.