Klimaatplan en INEK

Reactie

Naam F. Verkooijen
Plaats Amsterdam
Datum 2 oktober 2019

Vraag1

- Algemeen -

Het centrale doel in het klimaatbeleid, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, raakt aan het leven van alledag. Zo gaan we onze huizen anders verwarmen en gebruiken we andere vormen van energie. De transitie is daarom in de eerste plaats een maatschappelijke transitie. Burgers en bedrijven staan voor een reeks beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen, hoe we ons geld verdienen. Iedereen kan dus bijdragen aan de transitie. De overheid wil burgers en bedrijven hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.

Vraag 1a: Wat zijn volgens u de belangrijkste aandachtspunten bij de uitvoering van het klimaatbeleid?

Vraag 1b: Hoe kijkt u aan tegen de rollen van verschillende partijen in de transitie (burgers, bedrijven, overheid, kennisinstellingen, NGO’s, etc.)?

Om bij het begin te beginnen: hoe moet een gemiddelde Nederlander reageren op deze brij?

Qua inhoud:
Wegverkeer:
Alle snelwegen maximale snelheid 100 km per uur, de mannen die het niet kunnen laten kunnen naar het circuit van Assen- waar by the way ook de Formule 1 naar toe moet i.p.v. Zandvoort.

Een zeer hoge wegenbelasting voor de o zo geliefde SUV slurpers die 1 op 4 rijden en dus geen energie verbranden maar rechtstreeks vervuild de lucht in sturen. De extra wegenbelasting gebruiken voor subsidie voor de kleine elektrische gezinsauto's.

Vliegverkeer:
Ook al is het internationaal niet geliefd, stel een voorbeeld: belast kerosine eerst een beetje, daarna ieder jaar meer.
Internationale vluchten die een tussenstop maken rechtstreeks aan de gezondheidszorg laten betalen wat ze vervuilen bij het landen en opstijgen qua fijnstof ,ultra fijnstof, stikstof CO2 en wat dies meer zij. Wat aan werkgelegenheid op Schiphol verloren gaat omscholen naar de gezondheidszorg of niet vervuilende technologie. De banen aan bagageband e.d is binnenkort toch overgenomen door robots dus dat argument voor de werkgelegenheid bestaat niet.

Weiger landingsrechten voor vliegtuigen die meer uitstoten ook qua geluid.

Hef een aanzienlijk bedrag aan milieu belasting op Europese vluchten. Gebruik dat geld om comfortabele Europese treinen te subsidiëren. Stel hier internationale samenwerking voorop.

Stimuleer onderzoek en bedrijfjes die zich bezighouden met schoon vliegen( elektrisch, waterstof).

Lichtvervuiling:
In het hele rapport mis ik het kopje Lichtvervuiling. Juist in de nacht als er weinig schone energie opgewekt wordt, blijft in legio kantoren, scholen en overheidsgebouwen, licht branden. Stel een schakelaar verplicht die alle lichten uitdoet, als de laatste het pand verlaat. (ledverlichting bij de nooduitgangen blijft natuurlijk branden).

Breng in kaart waar na 12 uur 's nachts licht gedempt of uit kan, binnen het stedelijk gebied of bebouwde kom.

Open haarden en houtkachels:
Stel een roetfilter verplicht zeker binnen bebouwde kommen, rijtjeshuizen en daar waar de buren last van de rook zouden kunnen hebben. Eenvoudig te controleren: je hebt alleen een neus nodig.


Vraag9

- De ruimtelijke inpassing van de energietransitie -

De transitie brengt veranderingen mee in de fysieke leefomgeving. Een duurzaam energiesysteem vergt meer ruimte dan een fossiel systeem. Deze ruimte is in Nederland – waar elke vierkante meter al een (of meerdere) bestemming(en) heeft – niet vanzelfsprekend. Een goede ruimtelijke aanpak van de transitie, inclusief het maken van (soms ingrijpende) ruimtelijke keuzen, is daarmee een noodzakelijke voorwaarde voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Vraag 9: Op welke wijze denkt u dat het draagvlak voor de ruimtelijke inpassing van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen vergroot kan worden?
kleine stille windmolens op alle hoge flatgebouwen. Windmolens langs de snelwegen en op industrieterreinen. Zonnepanelen op alle overheidsgebouwen, scholen, industrieterreinen, waar het kan.

Duidelijk maken dat de overheid hard bezig is met investeren in innovatie in alternatieve energie. (uit het zout van het zeewater, golfslag, misschien een mooie hoge waterval maken).

Duidelijk maken dat apparaten steeds effectiever worden, zie de ontwikkeling van de telefoon, zo zou het ook kunnen gaan met het opslaan van schone energie( en niet in accu's want die zijn erg smerig) en de afmetingen van zonnepanelen en windmolens.