Klimaatplan en INEK

Reactie

Naam Stichting Duurzaam Milieu (ing. HJJ Bulder)
Plaats De Wijk
Datum 18 september 2019

Vraag1

- Algemeen -

Het centrale doel in het klimaatbeleid, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, raakt aan het leven van alledag. Zo gaan we onze huizen anders verwarmen en gebruiken we andere vormen van energie. De transitie is daarom in de eerste plaats een maatschappelijke transitie. Burgers en bedrijven staan voor een reeks beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen, hoe we ons geld verdienen. Iedereen kan dus bijdragen aan de transitie. De overheid wil burgers en bedrijven hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.

Vraag 1a: Wat zijn volgens u de belangrijkste aandachtspunten bij de uitvoering van het klimaatbeleid?

Vraag 1b: Hoe kijkt u aan tegen de rollen van verschillende partijen in de transitie (burgers, bedrijven, overheid, kennisinstellingen, NGO’s, etc.)?

De belangrijkste aandachtspunten zijn inspraak en draagvlak. Hoewel Maria Verhoeven destijds ook veel waarde hechtte aan draagvlak en daar zelfs garanties voor afgaf is daar in de praktijk niets van terecht gekomen. Er is door dictator Kamp 6000 MW aan windturbines door de strot geduwd met nepinspraak. Zelf ben ik een van de eerste klimaatvluchtelingen in Nederland. We woonden in het veenkoloniale gebied van Drenthe waar 45 indutriële windturbines door de strot zijn geduwd zonder enige inspraak van de bevolking met medeweten van de Provincie zonder zelfs inspraak van de gemeenten. Een ondemocratisch proces wat het hele image van de energietransitie in een kwaad dag licht heeft gesteld. Iets dwingend opleggen is niet de manier om de transitie te maken. Industriële windturbines op land hebben geen oog voor de menselijke maat en verzieken bovendien letterlijk de leefomgeving zoals uit diverse onderzoeken in Duitsland, Protugal, Nieuw-Zeeland etc. is gebleken, onderzoeken die door het RIVM in opdracht van dictator Kamp vakkundig als grijze onderzoeken ter zijde zijn geschoven. Het voorzorgsprincipe is daarmee aan de laars gelapt.

We leven helaas in een lobbycratie waarin de burger niets meer te vertellen heeft en slechts de slaaf is van de overheid.

Als vluchteling heb ik niettemin het goede voorbeeld gegeven door het duurzaamste huis van Drenthe te ontwerpen en onder eigen regie te laten bouwen. Het is een huis met een negatieve footprint en energieplus. Vanuit een daarvoor opgerichte stichting (Stichting Duurzaam Milieu) adviseer en begeleid ik donateurs van de stichting pro deo over de energietransitie.

Vraag3

- Samenwerking met andere landen -

Alle Europese lidstaten stellen, net als Nederland, een plan op (INEK) waarmee ze inzicht bieden in hun energie- en klimaatbeleid voor de periode 2021 tot en met 2030. Deze plannen vormen een instrument om het energie- en klimaatbeleid van de lidstaten onderling beter af te stemmen. Op een aantal onderwerpen werkt Nederland nauw samen met de buurlanden of met andere Europese lidstaten. Een aantal voorbeelden van samenwerking zijn:
• Het Nederlandse elektriciteitsnet is verbonden met de netwerken van andere West-Europese landen. Dit maakt internationaal transport van elektriciteit makkelijker, efficiënter en goedkoper. Voor gebruikers resulteert dit in lagere kosten en een hogere leveringszekerheid: de zekerheid dat er altijd elektriciteit uit het stopcontact komt.
• Met landen aan de Noordzee aan de ontwikkeling van windenergie op zee in internationale wateren.
• Nederland werkt in EU programma’s met andere regio’s, steden en lidstaten aan nieuwe innovatieve projecten, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaam vervoer en slimme elektriciteitsnetten die vraag en aanbod van elektriciteit slim aan elkaar kunnen koppelen

Vraag 3a: Waar zou volgens u de samenwerking met andere lidstaten op gericht moeten zijn? Wat vraagt om samenwerking op Europees niveau en wat zou een plek moeten krijgen in samenwerking met (een kopgroep van) gelijkgestemde lidstaten?

Vraag 3b: Wat kunt u zelf bijdragen, en welke ondersteuningsbehoefte heeft u?
3a
Vanwege de hoge investeringen is het wenselijk dat gezamenlijk Thorium centrales worden gebouwd die basisenergievoorziening zouden kunnen verzorgen. Dergelijke inherent veilige centrales met minimaal radioactief afval zouden het taboe op atoomcentrales moeten wegnemen, een taboe dat is gebaseerd op ongefundeerde angst (Tjernobiel/Fukushima).
3b
Advies op basis van kennis. De enige behoefte die ik heb is de afschaffing van regels, zoals het verbod om energie aan je buurman te leveren in de energiewet of de afschaffing van de verplichting in het bouwbesluit om een mechanische ventilatie op te nemen of de afschaffing van het leveren van gelijkwaardigheidsverklaringen bij het toepassen van alternatieve materialen zoals kalkhennep. Enkele gemeentes hebben het aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin afgeschaft. Een aanwijzing vanuit de Rijksoverheid op dit punt lijkt me geen overbodige luxe. Het kan sowieso geen kwaad wetten en regels eens kritisch door te lopen op belemmeringen die ze vormen voor de energietransitie.

Vraag4

- De verduurzaming van de gebouwde omgeving -

Woningen en andere gebouwen, zoals kantoren en scholen, gaan de komende 30 jaar verduurzamen. Dat betekent onder andere dat we niet meer op gas koken maar via inductie, en dat we onze huizen in de toekomst verwarmen via elektriciteit of duurzaam gas. Dat gaat geleidelijk en start in de wijken waar het aardgasnet vervangen moet worden, of waar aardgas nu al kosteneffectief vervangen kan worden door duurzame warmte, elektriciteit of duurzaam gas. Gemeenten voeren hierover de regie.

Tegelijk stimuleren we individuele woningeigenaren, verhuurders van woningen en eigenaren van andere gebouwen, zoals kantoren, nu al te starten met energiebesparende maatregelen, door op natuurlijke momenten van verbouwing of vervanging van de cv-ketel te kiezen voor isolatie en duurzamere verwarmingsopties. Tot 2030 zijn er subsidiemiddelen beschikbaar voor isolatie en warmte-installaties. De energiebelasting wordt aangepast zodat een sterkere prikkel ontstaat om te verduurzamen doordat investeringen in verduurzaming zich sneller terugverdienen. Voor individuele woningeigenaren zal het kabinet een breed palet aan aantrekkelijke financieringsmogelijkheden beschikbaar maken, waaronder gebouwgebonden financiering en een warmtefonds met aantrekkelijke voorfinanciering voor iedereen (ook voor degenen die nu geen financieringsmogelijkheden hebben).

Corporaties gaan afspraken maken over tussendoelen in 2030. Er worden een standaard en streefwaarden ontwikkeld om woningeigenaren en verhuurders handelingsperspectief te bieden.
Om ervoor te zorgen dat de energiekosten van meer huishoudens lager worden of niet onevenredig hard stijgen, moeten we ervoor zorgen dat het verduurzamen van woningen goedkoper wordt. Door de bij de Bouwagenda aangesloten partijen wordt de komende jaren gewerkt aan een kostenreductie van de verduurzaming van 20 tot 40%. Ter ondersteuning hiervan is inmiddels een ambitieus innovatie- en opschalingsprogramma gestart en het Bouw Techniek en Innovatie Centrum opgericht. Voor de gebouwen als kantoren, scholen en zorginstellingen komt er een streefdoel voor 2030 en een eindnorm in 2050. In routekaarten geven grote gebouweigenaren aan hoe ze toewerken naar het streefdoel en de eindnorm. De afspraken over de gebouwde omgeving vormen zo een samenhangend geheel.

Vraag 4: Welke aanvullende ideeën heeft u om de gebouwde omgeving te verduurzamen? En wat kunt u daar zelf aan bijdragen?
Mijn bijdrage bestaat uit gratis adviezen.
Zo adviseer ik bijvoorbeeld alle eigenaren van woningen met radiatoren en een CV-combiketel voorlopig te wachten met het aanschaffen van een warmtepomp totdat de thermo-akoestische warmtepomp beschikbaar komt. Niet alleen is die warmtepomp goedkoper, hij kan hoge temperatuur verwarming aan bij een hoge COP, gaat tenminste 30 jaar mee en vraagt nauwelijks onderhoud door het ontbreken van bewegende delen. Daardoor hoeven er geen kosten gemaakt te worden voor dure aanpassingen in de woning zoals vloerverwarming of aanpassingen aan radiatoren of vervanging van radiatoren.
Zo adviseer ik bijvoorbeeld de plaatsing van een Nebia Spa shower 2.0 die nog geen 3 liter water per minuut verbruikt waardoor er 70% op energie en water wordt bespaard.
Plaats Theac-25 airco's van Sound energy in bedrijfsgebouwen.
Plaats op hoogbouw windturbines van Hover energy.
Etc.Etc.

Vraag5

- De klimaatopgave in de landbouw -

In 2050 is de wereldbevolking gegroeid tot zo’n 9,5 miljard mensen. Om de aarde niet uit te putten, moeten we anders gaan consumeren en produceren. Een omschakeling is nodig waarin niet druk op de kostprijs van producten leidend is maar het streven naar voortdurende verlaging van het verbruik van grondstoffen en vermindering van de druk op onze leefomgeving. Dat betekent ook een andere inrichting van onze landbouw en landgebruik, zodat grondstoffen en hulpbronnen op een duurzame manier worden gewonnen en optimaal worden benut. Om tot zo’n circulair en klimaatneutraal landbouwsysteem te komen, hebben we een samenhangende aanpak nodig. De kabinetsvisie ‘Waardevol en verbonden’ en het realisatieplan van die visie bieden hiervoor een kader. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een betere verbinding tussen landbouw en natuur, een lager gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen en een beter verdienvermogen voor duurzaam werkende ondernemers. In het Klimaatakkoord zijn concrete maatregelen afgesproken die verbonden zijn met de kabinetsvisie. Boeren, tuinders, bedrijven en andere partijen in en rond landbouw en landgebruik staan nu voor de uitdaging om deze activiteiten in samenhang uit te voeren.

Vraag 5: Welke praktische ideeën heeft u om zoveel mogelijk samenhang aan te brengen tussen de uitvoering van de afspraken uit het Klimaatakkoord en de visie Waardevol en Verbonden?
Om te beginnen kan onze planeet niet een dergelijk aantal mensen aan zonder de grondstoffen uit te putten en de klimaatverandering te stoppen.
De overheid kan de kindproductie verkleinen door de kinderbijslag voor het 2e en volgende kinderen af te schaffen.
De veeteelt levert een onevenredig hoge bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen via de anaerobe vergisting van mest in de gierkelders (methaan is een 23 keer zo sterk broeikasgas als CO2) en via de aerobe vergisting van mest in gierkelders (lachgas is een 300 keer zo sterk broeikasgas als CO2). Halvering van de veestapel is onontkoombaar. Laat de veehouders circulaire agrariërs worden.
Plaats bij elke agrariër of veeboer een of meer EAZ12 windturbines. Dat zijn windturbines met een ashoogte van 15 meter (menselijke maat) die geen overlast geven.
Mestvergisting moet worden vervangen door mestraffinage waarbij kunstmestvervangende producten worden geproduceerd. Bioraffinage kan sowieso hoogwaardiger kwaliteit producten genereren (oa grondstoffen voor de pharmaceutische industrie).

Vraag6

- Participatie bij duurzame elektriciteitsopwekking -

Het kabinet vindt het van belang dat burgers en bedrijven kunnen participeren in zonne- en windparken. Met ‘participatie’ worden meerdere dingen bedoeld. Het gaat over het goed betrekken van burgers en bedrijven bij het maken van plannen voor zonne- en windparken, en bij het bouwen van de parken. Dat betekent onder andere dat mensen goed geïnformeerd worden, dat zij ideeën en suggesties kunnen aandragen, kunnen meedenken, en kunnen laten weten wat ze van de plannen vinden. Participatie bij zonne- en windenergie gaat ook over financiële participatie; wanneer bijvoorbeeld burgers, bedrijven of coöperaties geld investeren in een project en/of opbrengsten van een project ontvangen, bijvoorbeeld door uitkering van winst of via een omgevingsfonds voor de gemeenschap.

Op dit moment verzamelen overheden, bedrijven en andere organisaties kennis over hoe burgers en bedrijven kunnen participeren in zonne- en windparken. Dit wordt onder andere opgeschreven in een zogenaamde ‘handreiking’ over participatie in energieprojecten.

Vraag 6: Op welke manier(en) zou u willen participeren in zonne- en windenenergieprojecten en wat vindt u hierbij belangrijk? U kunt hierbij denken aan bovengenoemde voorbeelden, maar ook aan andere vormen van participatie.
Praten over "paticipatie inclusief inspraak" in ongeloofwaardig zolang er nog grote windparken zonder inspraak door de strot worden geduwd. Om die geloofwaardigheid te bevorderen zou men moeten beginnen die projecten gewoon af te blazen en opnieuw te beginnen.

Het is belangrijk de participatie van onderop te organiseren waarbij de winsten terugvloeien naar de regio (decentrale energienetten via coöperaties).

Laat burgers ook financieel participeren met een gegarandeerd rendement. Nu wordt dat vanuit de markt gedaan waarbij onrealistische rendemneten worden voorgespiegeld met als gevolg vaak grote financiële risico's.

Vraag7

- Het stimuleren van elektrische voertuigen -

Om de klimaatimpact van de manier waarop we ons vervoeren te verlagen is een verschuiving nodig naar schone vormen van mobiliteit. Voor autoverkeer zijn elektrische voertuigen, aangedreven door duurzaam opgewekte elektriciteit, hard nodig voor die verschuiving. Het kabinet wil daarom de aanschaf van elektrische voertuigen stimuleren, als ook het leasen van elektrische auto’s. Dit geldt voor personen-, bestel- en vrachtauto’s. Daarvoor stelt de overheid subsidies beschikbaar.

Vraag 7a: Waar dient het kabinet rekening mee te houden bij de vormgeving van deze subsidies?

Voor de stimulering van elektrische auto’s onderzoekt het kabinet een subsidie bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische personenauto, het verstrekken van laadtegoed en een subsidie voor een laadpaal en/of batterijgarantie.

Vraag 7b: Wat vindt u van deze instrumenten? Zijn er nog andere manieren om de aankoop van een elektrische auto aantrekkelijk te maken?

Vraag 7c: Wilt u nog andere overwegingen aan het kabinet meegeven voor de uitvoering van het klimaatbeleid voor mobiliteit?

Stop met hoge subsidie voor leaseauto's. Stop met subsidie op hybride auto's. Dergelijke auto's worden alleen aangeschaft vanwege de lage bijtelling en hebben vaak nog nooit een stopcontact gezien laat staan energie van zonnepanelen.

Subsidieer vooral V2X of V2G laadpalen zodat die bereikbaar worden voor de burger om met zonnepanelen opgewekte energie 's nachts te kunnen aanwenden voor de woning.

Helaas zijn waterstof auto's minder energiezuinig dan de zuinigste benzine auto's. Elektrische auto's zijn het zuinigst vooral wanneer de energie zelf met zonnepanelen wordt opgewekt. Geef daarom meer subsidie aan burgers die een elektrische auto willen kopen en die aantoonbaar met zelf opgewekte energie kunnen opladen.

Vraag9

- De ruimtelijke inpassing van de energietransitie -

De transitie brengt veranderingen mee in de fysieke leefomgeving. Een duurzaam energiesysteem vergt meer ruimte dan een fossiel systeem. Deze ruimte is in Nederland – waar elke vierkante meter al een (of meerdere) bestemming(en) heeft – niet vanzelfsprekend. Een goede ruimtelijke aanpak van de transitie, inclusief het maken van (soms ingrijpende) ruimtelijke keuzen, is daarmee een noodzakelijke voorwaarde voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Vraag 9: Op welke wijze denkt u dat het draagvlak voor de ruimtelijke inpassing van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen vergroot kan worden?
Plaats op land geen windturbines met een ashoogte hoger dan 15 meter. Onttrek zonnepanelen op land aan het zicht middels struiken en kruidenstroken. Het verhoogt ook nog de biodiversiteit.

Bijlage