Klimaatplan en INEK
Reactie
Naam | Buizer Advies B.V. (Ing. A. Buizer) |
---|---|
Plaats | Leeuwarden |
Datum | 18 september 2019 |
Vraag1
- Algemeen -Het centrale doel in het klimaatbeleid, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, raakt aan het leven van alledag. Zo gaan we onze huizen anders verwarmen en gebruiken we andere vormen van energie. De transitie is daarom in de eerste plaats een maatschappelijke transitie. Burgers en bedrijven staan voor een reeks beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen, hoe we ons geld verdienen. Iedereen kan dus bijdragen aan de transitie. De overheid wil burgers en bedrijven hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.
Vraag 1a: Wat zijn volgens u de belangrijkste aandachtspunten bij de uitvoering van het klimaatbeleid?
Vraag 1b: Hoe kijkt u aan tegen de rollen van verschillende partijen in de transitie (burgers, bedrijven, overheid, kennisinstellingen, NGO’s, etc.)?
1a: Laten we kiezen voor ecologische landbouw en True Cost Accounting. Werken mét de natuur en met effectieve beprijzing de economische activiteiten in goede banen leiden. Met ecologische landbouw gaat de bodemkwaliteit vooruit en wordt er minder lachgas (N2O) gevormd. En vee krijgt beter voer, waardoor ook minder CO2 en methaan (CH4) wordt uitgestoten.
Zie ook: "Hoe ecologische boeren de hele groeiende wereldbevolking kunnen voeden": https://bit.ly/2LaYefl
1b: Zonnepanelen horen niet op landbouwgrond. Daarvoor is voldoende ruimte op daken. In Nederland is daar anno 2019 nog geen 4% van benut. De overheid zou hier meer werk van moeten maken. Zelf hebben wij ons 15 jaar oude huis al geheel energieneutraal gemaakt (van het gas af) met 26 zonnepanelen en een warmtepomp. Dit zou veel meer gestimuleerd kunnen worden door de mensen te helpen bij de financiering daarvan. Als de overheid burgers beter bij de financiering van investeringen voor de overstap naar duurzame energie helpt, komen bedrijven vanzelf.
Verder zou de overheid in haar beleid in moeten zetten op omschakeling naar ecologische landbouw. In Europees verband zou de overheid moeten pleiten om het GLB daarvoor in te zetten. Tegelijk zou bij het wetenschappelijk onderzoek de enorme achterstand op het gebied van ecologische landbouw moeten worden weggewerkt.