Klimaatplan en INEK

Reactie

Naam c.h.a. etman
Plaats Smakt
Datum 22 september 2019

Vraag1

- Algemeen -

Het centrale doel in het klimaatbeleid, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, raakt aan het leven van alledag. Zo gaan we onze huizen anders verwarmen en gebruiken we andere vormen van energie. De transitie is daarom in de eerste plaats een maatschappelijke transitie. Burgers en bedrijven staan voor een reeks beslissingen die van invloed zijn op hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen, hoe we ons geld verdienen. Iedereen kan dus bijdragen aan de transitie. De overheid wil burgers en bedrijven hierbij zoveel mogelijk ondersteunen.

Vraag 1a: Wat zijn volgens u de belangrijkste aandachtspunten bij de uitvoering van het klimaatbeleid?

Vraag 1b: Hoe kijkt u aan tegen de rollen van verschillende partijen in de transitie (burgers, bedrijven, overheid, kennisinstellingen, NGO’s, etc.)?

Energiegebruik moet omlaag. Uitstoot fijnstof en broeikasgassen moet omlaag. De huishoudens moeten aardgas kunnen blijven gebruiken, maar ieder krijgt een bepaald "rantsoen" , daarboven gaat hij veel meer betalen voor gas, "de rijken" stoten meer uit aan CO2 dan het armere deel van de bevolking en dat mag niet.
Bedrijven als grootverbruikers moeten bij afname van energie (electra en gas) niet minder maar meer gaan betalen.
De overheid moet net als scholen de thermostaat naar beneden bijstellen naar max. 20 graden. Een trui dragen mag weer.
De overheid moet woningcorporaties beter en vlugger in staat stellen huurhuizen beter te isoleren. Ook moeten corporaties veel meer aan nieuwbouw doen ter vervanging van oude woningen.
Bedrijven moeten ten volle betalen voor energie en meedoen klimaat doelstellingen en niet de huishoudens daarvoor laten opdraaien.