Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Jeroen van Linge
Plaats Groningen
Datum 27 november 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Ik wil het toespitsen op geloofwaardigheid van het energiebeleid in dit land. We moeten als gekken onze huizen isoleren terwijl de totale energieconsumptie van de huishoudens iets van 12% van het Nederlandse energieverbruik is. Ondertussen wordt in dit land het ene datacenter na het andere uit de grond gestampt omdat we denken dat Nederland de harde schijf voor de halve planeet kan zijn. Het energieverbruik van een datacenter is zomaar gelijk aan het verbruik van 80.000 huishoudens. Hier valt dus veel meer energieverbruik te bezuinigen of te voorkomen door het simpelweg niet te doen. Komt nog bij dat de infrastructuur voor elektriciteit het niet aankan en andere belangrijkere gebruikers als ziekenhuizen, supermarkten etc in de knoei komen. Het besef dat het met ons energieverbruik een tandje minder moet komt in regeringsbeleid totaal niet tot uitdrukking.
Graag wil ik het kabinet meegeven om eens te kijken naar de totale energie-input van de Nederlandse landbouw zoals die is berekend door Meino Smit en is te vinden in zijn proefschrift Duurzaamheid van de Nederlandse landbouw 1950 -2015 - 2040. Hierin is te vinden dat de totale input een hoeveelheid energie van 300 PetaJoule bedraagt. Bedenk dat de grootste kerncentrale in Europa, die in Zaporizja, een vermogen heeft van 5700 MW. Ik adviseer om zelf eens uit te rekenen hoeveel kerncentrales aan energie we in onze landbouw steken. Dat is tamelijk verbijsterend en schreeuwt om verandering, maar ook liggen hier kansen om zonder gek veel moeite het idee van kerncentrales in Nederland totaal overbodig te verklaren en gelijktijdig de noodzaak van fossiele energie kunnen afbouwen. In agriculturele termen: er is genoeg laaghangend fruit.
Het is maar wanneer we eens een eigenbelang overstijgende visie gaan hanteren in het belang van de mooiste planeet in ons zonnestelsel: De Aarde.