Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 9 november 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.

Graag deel ik mijn inzichten over het Klimaatplan 2025-2035. Naar mijn mening krijgt de rol van alternatieve eiwitten als vervanger van vlees onvoldoende aandacht in het plan, terwijl Nederland kampt met ruimtegebrek, een probleem dat wordt versterkt door de vlees- en zuivelindustrie. De intensieve veehouderij vereist veel land, zowel voor het huisvesten van dieren als voor veevoer, zoals mais en soja, waardoor er minder ruimte overblijft voor natuur, woningbouw en infrastructuur. Bovendien leidt deze landbouw tot een hoge stikstofuitstoot, die schadelijk is voor natuurgebieden en nieuwe bouwprojecten beperkt.

Om de eiwittransitie te bevorderen, is het belangrijk om duurzame en diervriendelijke voedingsproducten aantrekkelijker te maken voor consumenten. Extra investeringen in duurzame eiwitten zoals kweekvlees, plantaardig vlees en precisiefermentatie, bovenop de 60 miljoen van het Nationaal Groeifonds, zouden dit kunnen ondersteunen. Publiek-private samenwerking kan helpen om deze producten te verbeteren en internationaal als hoogwaardige exportproducten te positioneren. Ook zou het afschaffen van de frisdrankbelasting op plantaardige melk het speelveld gelijker maken.

De eiwittransitie biedt een kansrijk alternatief. Nederland is al thuisbasis van toonaangevende bedrijven in kweekvlees en plantaardige eiwitten en internationale onderzoeksinstituten zoals de WUR en TU Delft. Dit innovatieve ecosysteem kan een duurzamer voedselsysteem realiseren, dat zowel boeren ondersteunt als alternatieven biedt voor traditionele veehouderij. Ik hoop dat de eiwittransitie in het Klimaatplan wordt opgenomen, om het potentieel van herwonnen land en economische kansen optimaal te benutten.