Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
27 november 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Geacht kabinet,
Als Stichting Voedselpark Amsterdam maken wij ons grote zorgen over de verwevenheid van de klimaatcrisis met de maatschappelijke crisis. De klimaatcrisis bedreigt niet alleen onze ecologie, maar ook onze voedselzekerheid, sociale samenhang en gelijkheid. De natuur moet centraal staan, als fundament voor onze ecologische, sociale en economische waarden.
In de Lutkemeerpolder bouwen wij aan een plek waar duurzame landbouw en natuurherstel samenkomen. Het behoud van deze unieke zeekleigronden biedt een ecologisch antwoord op klimaatverandering en een sociaal perspectief: een plek van gedeelde verantwoordelijkheid voor aarde en samenleving.
Wij pleiten voor een Klimaatplan dat sociale en ecologische waarden integreert:
Bodem en water als fundament voor welzijn
Bescherm vruchtbare gronden zoals de Lutkemeerpolder. Gezonde bodems slaan CO2 op, bufferen water en versterken weerbaarheid tegen extremen. Ze vormen ook de basis voor voedselzekerheid en sociale ontmoeting.
Bescherm natuurlijke hulpbronnen
Klimaatverandering treft de meest kwetsbaren. Investeer in regeneratieve landbouw en lokale voedselketens, zodat iedereen toegang heeft tot gezond en betaalbaar voedsel.
Herstel ecologie en versterk weerbaarheid
De onzekerheid rond voedsel en water vergroot maatschappelijke spanningen. Klimaatbeleid moet niet alleen broeikasgasreductie omvatten, maar ook ecologisch herstel en sociale cohesie stimuleren. Regionale initiatieven zoals Voedselpark Amsterdam bieden hiervoor oplossingen.
Stimuleer samenwerking en participatie
Geef bewoners en lokale initiatieven ruimte om bij te dragen aan klimaatoplossingen. Voedselpark Amsterdam toont hoe samenwerking tussen burgers, ondernemers en overheid leidt tot veerkrachtige oplossingen.
De Lutkemeerpolder is de laatste vruchtbare zeekleigrond van Amsterdam. Hier werken bewoners en vrijwilligers samen aan een duurzaam alternatief: een voedselpark waar lokale productie, natuurherstel en sociale verbinding centraal staan. Met steun van bijna 25.000 bewoners laat dit burgerinitiatief zien dat samenwerking kan leiden tot oplossingen die zowel ecologisch als sociaal krachtig zijn.
Durft u de klimaatcrisis ook als maatschappelijke uitdaging te erkennen en bodem en water te zien als dragers van hoop en herstel? Laat de bewoners van Amsterdam Nieuw-West niet in de steek. Stop de vernietiging van de laatste zeekleigrond van Amsterdam!
Met vriendelijke groet,
Stichting Voedselpark Amsterdam
Bijlage