Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
5 december 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina, of door een document te uploaden.
Fijn dat we als inwoners geraadpleegd worden mbt het klimaatbeleid. Elke dag weer lezen we berichten over de opwarming van de aarde en de verstrekkende gevolgen die dat nu al heeft wereldwijd, laat staan in de toekomst.
Er zijn verschillende redenen waarom veel Nederlanders en organisaties het moeilijk vinden hun gedrag aan te passen en duurzame keuzes te maken. Voor velen voelt klimaatverandering nog te ver van hun bed (zowel in locatie als tijd). Kennis over dit onderwerp zou veel meer moeten terugkomen in alle lagen van het onderwijs, bijvoorbeeld als basisvak. Niet alleen over het ontstaan en de gevolgen, maar ook over mitigatie en adaptatie. Om de urgentie en het belang duidelijker te maken, zou het goed zijn als de klimaatnoodtoestand wordt uitgeroepen en er wekelijks een persconferentie is. Mensen vinden het moeilijk om hun gedrag aan te passen, maar het gaat om een leefbaar bestaan in de nabije toekomst (er wordt nu al gesproken over een opwarming van 4 graden in 2100) vs het opgeven van bepaalde luxe (vliegvakanties, vleesconsumptie, een overdaad aan spullen, etc) nu.
Uiteraard zal gezegd worden dat Nederland maar een klein land is en dat onze inspanningen te verwaarlozen zijn, zolang andere grote vervuilers niets doen. Internationale samenwerking is daarom van groot belang, op de COPs moeten we (via de EU) een voortrekkersrol spelen. Echter het besef dat wij per hoofd van de bevolking wel degelijk een grote uitstoot hebben, en dat we ook gezien onze geschiedenis nu voorop moeten lopen bij de reductie. Kennis en bewustwording over klimaatrechtvaardigheid binnen Nederland en internationaal zijn hierbij van belang. Bewindspersonen en andere bekende personen zullen zich hier heel duidelijk over moeten uitspreken.
Het boek Drawdown geeft vele maatregelen die kunnen bijdragen aan mitigatie. Van belang is oa goede compensatie en omscholing voor hen die vanwege de transitie hun baan verliezen, bijvoorbeeld die in vervuilende industrieën werken. Andere concrete maatregelen zijn het invoeren van btw op kerosine en op vliegen, het verlagen van btw op duurzame vervoersmiddelen, investeren in een goed Europees treinnetwerk, verder stimuleren van de eiwittransitie oa door middel van verhoging van btw op dierlijke producten en uiteraard het afbouwen van belastingvoordelen aan de fossiele industrie/ grootverbruikers.