Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam A.T. van der Waal
Plaats Delft
Datum 21 november 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Een belangrijk uitgangspunt van het Klimaatplan is dat het rechtvaardig is. Heel terecht, want “uit onderzoeken naar acceptatie en draagvlak voor klimaatbeleid blijkt telkens weer dat aandacht voor de rechtvaardigheid van het beleid cruciaal is voor de steun voor, en daarmee ook de succesvolle uitvoering van het klimaatbeleid” (zie pagina 7). Op bladzijde 32 staat: “Omdat ervaren eerlijkheid belangrijk is voor acceptatie van beleid is het ook belangrijk te vermelden dat er veel verschillen zitten in de CO2 -voetafdruk van mensen. Hoge inkomens zorgen over het algemeen voor meer uitstoot dan lage inkomens, bijvoorbeeld door groter wonen, meer autorijden en vaker vliegen.” Ik zou graag willen zien dat het niet bij deze vermelding blijft, maar dat ook duidelijker wordt hoe overconsumptie zal worden aangepakt met als doel het Klimaatplan rechtvaardig te maken - en effectief. Want op pagina 32 staat immers ook: “Verandering van gedrag vergemakkelijkt de transitie, brengt het halen van de doelen dichterbij en is … goedkoper dan een transitie zonder schonere consumptie. Zo stelt IPCC dat 40-70% van de benodigde mondiale uitstootreductie door schonere consumptie kan komen. Daarmee is het een belangrijke sleutelfactor voor transitie. Bovendien hebben deze gedragsverandering vaak ook andere maatschappelijke voordelen, zoals voor onze gezondheid en biodiversiteit.”
Ondanks dat deze voordelen van gedragsverandering wel worden genoemd, lijkt het alsof de verantwoordelijkheid voor het beleid hieromtrent volledig bij de Nationaal Burgerberaad Klimaat wordt neergelegd. Ik denk dat het bijvoorbeeld belangrijk is voor het veranderen van gedrag dat het eerlijke verhaal wordt verteld: Dat sommige dingen, zoals vliegen en rijden, misschien ietsje duurzamer kunnen, maar gezien hun energiebehoefte en materiaalgebruik nooit echt duurzaam zullen zijn. Gedragsverandering begint bij probleembesef. Het vertellen van een eerlijk verhaal draagt bij aan probleembesef en is een taak van de overheid. Het zou daarom in het Klimaatplan kunnen worden opgenomen. Ook alomtegenwoordige marketing en marketing voor de meest milieuvervuilende consumptie zou moeten worden aangepakt. Ook dit zie ik als een taak van de overheid. Dus fijn als dit ook terug is te vinden in het Klimaatplan.
Een laatste aandachtspunt: Graag zie ik naast aandacht voor emissies meer aandacht komt voor landgebruik, materiaalgebruik, water en emissies van toxische stoffen, en ook voor onze impact buiten Nederland.