Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Arnhem
Datum 28 november 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Momenteel is het lange termijn landbouw beleid en perspectief voor boeren onduidelijk. Doelsturing staat in de startblokken maar is nog niet geconcretiseerd. Pas komende voorjaar wordt de set aan KPI’s vastgesteld. De hoogte van de scores wordt nog niet eens opgenomen, want overgelaten aan belonende partijen. Faseer als overheid de benodigde scores en geeft daarmee langjarige duidelijkheid. Niet alleen tot 2030 of 2035 maar inmiddels ook 2040.

Die onduidelijkheid zorgt ook voor een onduidelijk investeringsklimaat voor bijvoorbeeld energie opslag capaciteit op agrarische bedrijven. De agrarische bedrijven liggen verspreid in het land en kunnen door die lokale ligging niet alleen een rol spelen in de lokale energievoorziening en maar ook door (tijdelijke) opslag (in verschillende vormen) het beperken van netcongestie. Het kan alleen al een demping opleveren van de vraag naar stoom door melkmachines in de ochtend en avond en een demping van de levering van zonnestroom naar het net in de middaguren.

Blijvend grasland is minimaal 5 jaar. Terwijl het na 5 jaar nog steeds koolstof blijft vastleggen. Kom ook met beloningen om langjariger gras langer aan te houden. Met 20 jaar wordt nog steeds koolstof vastgelegd. Het moet meer blijven renderen voor bedrijven om het goede te doen. Over de hectares grasland in Nederland is 1% hoger (van ca. 5 jaar naar ca. 20 jaar) percentage CO2 een grote bijdrage. Een stapsgewijze en doorlopende (in plaats van alleen 0 of 5 jaar) beloning helpt daarbij.

Eiwittransitie
Zet sterker in op veranderingen van de vraag door consumenten, sluit daarbij aan bij de markt en versterk dat. Zorg voor een eerlijker speelveld in de retail, nu steek Jumbo zijn nek uit, maar adverteren de andere partijen extra met goedkoop vlees. Waardoor het Jumbo klanten kost.

Gezien de eiwittransitie kan het aandeel akkerbouw in Nederland stijgen. Dat kan ten kosten gaan van de opslag capaciteit van koolstof door verlies van graslanden. Onderzoek op welke manier akkerbouw toch meer koolstof zou kunnen opslaan.