Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 25 november 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
In het plan wordt een veel te zwaar accent gelegd op koolstofverwijdering. Dat is symptoombestrijding en neemt de oorzaken van de uitstoot niet weg.
Wat betreft uitgangspunt 1, dat er 'rechtvaardige uitkomsten' moeten worden gedefinieerd. Daar bent u dan veel te laat mee! Dat had de basis voor dit plan moeten zijn. Nu vind ik in dit plan niets terug over dat bedrijven en rijken meer moeten gaan betalen om het klimaat te beschermen en burgers met een kleine portemonnee juist ondersteund zullen worden. Dat ecologisch ondernemen loont (punt 2) wordt al jarenlang bewezen.
Ruimte aan maatschappelijke initiatieven (punt 3) is op zich goed, maar het lijkt er een beetje teveel op dat hier de verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij de burgers, die zelf maar initiatieven moeten nemen. Er zijn veel mensen gemotiveerd om dit te doen, maar de oorzaken van het klimaatprobleem liggen vooral op vlakken waar individuele burgers geen greep op hebben en waar de Overheid aan zet is.
Denk aan een geleidelijke, maar duidelijk gemarkeerde stop op fossiele brandstoffen en zeker een stop op subsidies voor fossiele brandstoffen. Ook zouden alle belastingvoordelen voor grote bedrijven op fossiel energieverbruik onmiddellijk moeten worden afgeschaft; zij zijn de grootste veroorzakers van de klimaatverstoring en maken hoge winsten op dit misbruik van de aarde. Dus ook geen exportkredietverzekeringen meer voor Nederlandse bedrijven die investeren in risicovolle vervuilende bedrijven in het buitenland. En de overheid zou moeten sturen op het investeringsbeleid van banken, zodat zij uitsluitend nog investeren in hernieuwbare energie. Ook mis ik in het plan de onmiddellijke intrekking van de BTW-vrijstelling op kerosine en vliegtickets en het stopzetten van gaswinning en het opsporen van nieuwe gaswinningsplaatsen.
Uitgangspunt 4 zegt dat 'de drie transities' in samenhang aangepakt moeten worden. Bij de invulling daarvan wordt zoveel mist gecreëerd, dat al niet eens duidelijk wordt om welke 3 transities het gaat, laat staan dat er enig perspectief wordt geboden op hoe die in samenhang aangepakt gaan worden.
In het hele plan worden nagenoeg geen concrete eind- en tussendoelen geformuleerd. Er wordt alleen gesteld dat Nederland in geen geval eigen doelen zal stellen, afwijkend van de Europese. Daarmee betoont het Kabinet zich weinig ambitieus en lijkt het totale klimaatbeleid weinig prioriteit te hebben. Daar motiveer je burgers, bedrijven en banken niet mee!