Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
Ir M Drok
|
Plaats
|
Dronten
|
Datum
|
22 november 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Naar mijn mening wordt er nog veel te veel ingezet op het wegwerken van de gevolgen ipv het voorkomen van verslechtering. Daarbij wordt veel geld gespendeerd aan zaken die vooraf veel goedkoper kunnen worden voorkomen.
Een aantal voorbeelden:
a. In Nederland zijn er veel best wel goede wetten met betrekking tot het voorkomen van extra belasting van het klimaat, maar de capaciteit die wordt gestoken in handhaving is zo beperkt dat er pas wat gedaan wordt als er schandalen openbaar worden. Dat geldt overigens niet alleen voor klimaat-maatregelen maar ook voor milieudelicten. De pakkans is onevenredig klein en de schade moet worden gecompenseerd door de maatschappij.
b. Door het niet handhaven van het principe "de vervuiler betaalt" kunnen vooral grote bedrijven wegkomen met een belofte van beter gedrag ergens in de toekomst zonder voor de consequenties van hun uitstelgedrag verantwoordelijk te zijn.
De inzet op kernenergie is ook zo'n voorbeeld van weggegooid geld. Als commerciële partijen al niet geïnteresseerd zijn omdat de investering te risicovol is dan moet je als overheid dat al zeker niet willen. Het dient ook alleen maar uitstelgedrag. omdat:
1. een kerncentrale kan in 30 jaar net zoveel energie leveren als het kost om hem te bouwen en weer netjes op te ruimen, dus netto win je er niets mee
2. kernenergie is contraproductief aan de energietransitie. De vermogens zijn niet goed op en neer te regelen als aanvulling op wind en zon. Het drukt de groene stroom dus verder van de markt
3. Voordat kernenergie beschikbaar is zijn we 15 jaar verder. De transitie heeft ze dan allang niet meer nodig. (Analoog aan de kolencentrales in de Eemshaven en Maasvlakte, die kwamen ook veel te laat en waren daardoor overbodig)
4. er is nog steeds geen zicht op veilige verwerking van het restafval en de maatschappij draait dus op voor de kosten
Mijnsinziens moet dus veel meer worden ingezet op preventie. Er worden nog steeds veel meer bomen gekapt dan er bij komen (in houtvolume), er wordt nog steeds meer geld gegeven als energietoeslag dan voor huisisolatie, er worden nog steeds volop subsidies/voordeeltjes verstrekt aan grijze stroom en fossiele energiebedrijven en gebruikers .
Laten we ook hierin een voorbeeld nemen aan Denemarken die wel serieus werk maakt van een CO2 heffing, zelfs voor boeren. Maar ook de bouwmaterialen en het transport zouden grote slagen kunnen maken als er een prijsprikkel aanwezig is.