Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Son en Breugel
|
Datum
|
23 november 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
1. Artikel 2.1: Maatschappij, de paragraaf over rechtvaardigheid :
Twee derde van het gasverbruik door Nederlandse bedrijven en instellingen is vrijgesteld van energiebelasting. Als bedrijven met hoog verbruik worden belast, dan geldt een lager tarief. Dit terwijl mijn buurvrouw de verwarming niet hoger durft te zetten dan 13 graden, uit angst de rekening niet te kunnen betalen. Dit is niet rechtvaardig en niet in het voordeel van het klimaat. Als die bedrijven financieel geprikkeld worden zuinig aan te doen met energie, dan heeft dat oneindig met impact dan wanneer mijn buurvrouw dat doet.
Bovendien zouden die extra belastinginkomsten omgezet kunnen worden in subsidie voor energiebesparende maatregelen voor lagere inkomens.
3. Artikel 3.3: De Transitie in Sectoren - Internationale lucht- en Scheepvaart:
Kerosine is vrijgesteld van BTW terwijl het een enorm vervuilende manier van transport van energie voorziet. Op stroom voor treinen en benzine en LPG voor auto's wordt wél BTW geheven terwijl dat minder vervuilend is.
Ook wordt er geen belasting geheven over vliegtickets waardoor er geen eerlijke concurrentie is, en minder vervuilende reizen juist achtergesteld worden ipv gepromoot. Inkomsten uit btw over vliegreizen zouden gestoken kunnen worden in beter en goedkoper ov.
4. Artikel 3.3: De Transitie in Sectoren: De industrie moet verduurzamen
Het Nederlandse EBN) participeert in opsporing en winning van gas en olie, terwijl we daar juist vanaf moeten. Laat EBN investeren in onderzoek en ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, dan maken we stappen vooruit.
5. Artikel 3.5: Opbouw circulaire economie - er zijn betere financiele prikkels nodig (blz. 52)
Gebruik zeggenschap in bedrijven om ze te sturen richting circulaire economie, en ga sterk in tegen plannen die niet in de circulaire richting gaan.
6. Artikel 5.1: Samenwerking met anderen: Burgerberaad (blz 71)
Een burgerberaad is echt democratie en goed dat dat nu van start gaat. Het zou echter niet eenmalig van structureel ingezet moeten worden.
Deze consultatie is moeilijk vindbaar en een veel paginas om door te nemen. Kunnen niet hoog opgeleide Nederlanders dit ook lezen en begrijpen of mogen alleen hier opgeleide mensen reageren? Hoe inclusief is dat dan? De manier van reageren is ook omslachtig, je moet aantekeningen maken en verwijzen, het voelt als werk. Wie wil er werken in zijn vrije tijd?