Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Oxfam Novib (Policy lead Climate Justice J. Persson)
Plaats Den Haag
Datum 5 december 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Geachte Minister Hermans,

Graag biedt Oxfam Novib feedback aan op het concept Klimaatplan 2025-2035. Er zijn enkele zaken die ons opvielen bij het lezen van het concept Klimaatplan, waar wij graag op willen ingaan.

Allereerst viel ons de optimistische toon in het Klimaatplan op. Oxfam Novib begrijpt dat de Minister bedrijven aanmoedigt om mee te werken aan de transitie naar een koolstofvrije wereld. Tegelijkertijd vinden wij dat zij soms te ver doorslaat in het zien van deze crisis als een kans voor het Nederlandse bedrijfsleven. Sinds het begin van de industriële revolutie heeft Nederland meer CO2 uitgestoten dan bijna alle Afrikaanse landen samen. Dit legt een grote verantwoordelijkheid op Nederland om de CO2-emissies het snelst terug te brengen en om ontwikkelingslanden financieel te ondersteunen bij het omgaan met de vele uitdagingen die zij door de klimaatcrisis ondervinden. Deze erkenning missen we in het Klimaatplan. Ook missen we internationale klimaatfinanciering in het concept Klimaatplan.

Ten tweede vinden wij het belangrijk te wijzen op de grenzen die er zijn aan de wereldwijde beschikbaarheid van energie, grondstoffen, en natuurlijke hulpbronnen zoals water en land. Wanneer de Minister andere keuzes maakt in haar klimaatbeleid, inzet op minder vraag naar energie, grondstoffen en transitiemineralen, verminderen we de druk op lokale gemeenschappen in het mondiale Zuiden en verminderen we onze afhankelijkheid van andere landen.

Tenslotte merken we op dat het kabinet veel van de analyses van onder andere de AIV, IBO en PBL heeft overgenomen, en dat vinden we positief. We zijn echter minder positief over de vooral technische oplossingen die het kabinet vervolgens voorstelt. Vanwege de huidige onzekerheden over de capaciteit, kosten en opschaling van deze oplossingen is het beter te focussen op effectieve emissiereductie vanuit fossiele energie, aangezien dit een duurzamer en rechtvaardiger pad is, en meer zekerheid biedt dat we ook werkelijk bij het beoogde reductiedoel van netto nul in 2050 uitkomen.

Wij geloven dat met een sterker klimaatplan, Nederland nationaal en internationaal kan bijdragen aan een rechtvaardige en effectieve aanpak van de klimaatcrisis. We gaan hier graag verder met u over in gesprek.

Concrete aanbevelingen zijn bijgevoegd in de bijlage.

Bijlage