Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
5 december 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Deze reactie is gebaseerd op meerjarig onderzoek en gebruikmakend van financiële databases. Het onderzoek resulteerde in dat resulteerde in korte online documenten die niet alle bij dit antwoord op de consultatie konden worden toegevoegd (er kon alleen 1 document worden ge-upload). Zie dus ook: https://www.somo.nl/why-share-buybacks-are-bad-for-planet-and-people/ , en https://www.somo.nl/the-trillion-dollar-threat-of-climate-change-profiteers/ , en https://www.somo.nl/taking-stock-50-years-of-prioritising-shareholders/
De belangrijkste boodschap hierbij is, dat beleid over een rechtvaardige transitie rekening moet houden met het volgende: hoge winsten van beursgenoteerde fossiele bedrijven, bedrijven die de transitie te traag maken, en financiële instellingen, worden tot nu toe aan de aandeelhouders uitbetaald in vorm van dividenden en onbelast terugkopen van aandelen. Hierdoor stroom binnen de bedrijven te weinig geld naar het bekostigen van de transitie van productie, betaalbare producten en werknemersvaardigheden - en loon, en langere termijnprojecten. Daarbij komt dat bedrijven die (groene) subsidies krijgen en daarop gebaseerde winst maken, vrij zijn om die aan aandeelhouders uit te betalen in plaats van binnen de keten de nodige maatregelen te nemen om zo snel mogelijk ‘real zero’ te bereiken met rechtvaardige beloning voor ieder in de productieketen.
In het klimaatplan 2025-2035 is de cruciale rol van banken, de niet-bancaire sector en aandeelhouders te weinig uitgewerkt voor die financiële sectoren zelf, en voor de financiering van alle andere economische en sociale sectoren. De hoge winstgevendheid op korte termijn heeft nog altijd te veel prioriteit in de financiële sector. Duurzame financiering en hernieuwbare energie worden te vaak als "niet winstgevend genoeg" gezien in vergelijkbaar met de hoge winsten die tot nu toe zijn gemaakt ten koste van het klimaat. De overheid moet dringend maatregelen nemen waardoor het niet meer mogelijk is dat groene en duurzame financiering duurder is (owv alle bewijzen die nodig zijn) dan financieren van bedrijven en initiatieven die niet, traag of te weinig afgestemd zijn op het bereiken van het Parijsakkoord. Ongerechtvaardigde subsidies moeten worden vermeden.
Bijlage