Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 5 december 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Verbod op fossiele reclames: op pagina 32 van het Klimaatplan staat dat er al draagvlak is voor klimaatmaatregelen en anders leven, maar dat dit niet vanzelf leidt tot gedragsverandering. De toenmalig Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft in zijn Kamerbrief “reactie op onderzoeken klimaatvriendelijk gedrag” van 25 oktober 2023 geschreven wat het advies van een groep onafhankelijke wetenschappers hierover was. De wetenschappers zien een verbod op fossiele reclames als een strategisch belangrijke maatregel om een duurzame transitie te bevorderen en te versnellen. Dit omdat een dergelijk verbod verleidingen voor niet-duurzaam gedrag wegneemt, de normalisering van niet-duurzaam gedrag tegengaat en de misconceptie corrigeert dat consumenten duurzaamheid in het algemeen niet belangrijk vinden. Dit gaat dus over de bij burgers noodzakelijke gedragsverandering. En daarom sluit het naadloos aan bij wat beschreven in het klimaatplan. Aangezien een verbod op fossiele reclames volgens wetenschappers essentieel is voor deze gedragsverandering, is het onbegrijpelijk dat er niets over een verbod op fossiele reclames is opgenomen in het Klimaatplan.
Fossiele subsidies: verder mis ik welk huidig beleid niet in lijn is met dit klimaatplan. En vervolgens mis ik ook de aanpassing van dat beleid. Ik mis vooral dat fossiele subsidies zo snel mogelijk afgebouwd moeten worden.
Fossiele subsidies gaan over een breed scala aan regelingen: directe subsidies, belastingvoordelen, prijssteun en overheidsinvesteringen via staatsbedrijven of publieke banken. Het gaat onder andere om bedrijven als Tata Steel, Shell en KLM of complete sectoren zoals de glastuinbouw, scheepvaart, chemische industrie en opwekkers van fossiele elektriciteit of fabrikanten van kunstmest. Allemaal grootverbruikers van fossiele energie. Terwijl burgers energiebelasting betalen, krijgen die bedrijven die veel olie, gas en kolen verbruiken enorme belastingkortingen. Dit kost iedere belastingbetaler €5.000 per jaar. Dat is oneerlijk en in strijd met de uitgangspunten in het Klimaatplan.
Financiële risico-analyse: ik mis in het klimaatplan een analyse van de financiële risico’s die kleven aan investeringen in nieuwe olie- en gasvelden en infrastructuur in relatie tot recente jurisprudentie. Aan de investeringen door EBN (en andere banken waar de Staat aandeelhouder is) kleeft een onaanvaardbaar economisch risico als we kijken naar oa de uitspraak van de rechter in de zaak Milieudefensie vs Shell.