Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
2 december 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Ik onderschrijf de woorden van mevr. Hoefnagel-Adrichem volledig en wil ik u daarom het volgende verzoeken.
Wij staan al decennia voor een enorme uitdaging: “Onze wereld lijdt onder ontbossing, woestijnvorming, vervuiling en vergiftiging van lucht, bodem en water, uitsterving van dier- en plantsoorten, aantasting van de ozonlaag die ons tegen gevaarlijke straling moet beschermen, en stijging van de temperatuur met bedreigende gevolgen, zoals de verhoging van de zeespiegel. Langzaam sterft de aarde en wordt het onvoorstelbare – het einde van het leven zèlf – toch voorstelbaar. Waarschuwingen zijn er genoeg geweest…….” (uit Troonrede 1988)
Ik zou graag de volgende adviezen willen geven tav het concept Klimaatplan 2025-2035:
- Stop z.s.m. subsidies en vrijstellingen voor fossiele brandstoffen, en belast de vervuilers.
- Alle sectoren – industrie, verkeer, landbouw, gebouwde omgeving – moeten meewerken aan een duurzame toekomst. Er moeten noodzakelijke en urgente beslissingen genomen worden. Om maar wat voorbeelden te noemen: geen groei Schiphol, geen Lelystad Airport, ontmoedigen en reëel belasten van luchtverkeer en cruiseschepen. Daarnaast inzetten op verduurzaming van alle vormen van vrachtverkeer en versterking van het spoorverkeer (ook internationaal).
- Versnelde eiwittransitie en een gezonde voedselomgeving. Boeren en burgers bewegen om minder dierlijke producten te produceren en te consumeren. Er zijn voldoende alternatieven om voedselzekerheid te garanderen zonder de impact van veehouderij op de opwarming van de aarde.
- Voedselzekerheid op de lange termijn is topprioriteit: zet landbouwgrond en kassen in voor de productie van humaan voedsel, niet voor veevoer of voor gangbare sierteelt.
- Zet vol in op biobased bouwen en geef hiermee akkerbouwers een duurzaam verdienmodel.
- Zet maximaal in op biologisch en dierwaardig. Caring Farmers en de Dierenbescherming lieten met een maatschappelijke kosten en batenanalyse berekenen dat een dierwaardige veehouderij de staatskas 2 miljard euro per jaar kan opleveren plus meer brede welvaart.
Als wij niet alleen aan de korte termijn denken, maar aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen, aan de toekomst van een bewoonbare aarde voor iedereen, dan is een degelijke transitie niet een keuze maar een plicht voor alle overheden.