Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
SJF Support (Dhr ing. S.J. Flos)
|
Plaats
|
Culemborg
|
Datum
|
21 november 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Niets heeft zin - niets zet echt zoden aan de dijk - zolang de fossiele subsidies in stand blijven.
In het plan verschuild Nederland zich achter de EU want de afbouw zal alleen in dat verband plaatsvinden. Dat vind ik veel te kort door de bocht: fossiele subsidies (geschat tot wel 46,4 miljard per jaar in NL en 405 in de EU) staan in de weg van de noodzakelijke transitie naar een duurzamer energie gebruik.
Hierbij speelt energie besparing (DeGrowth) een essentiële rol: we MOETEN de subsidies op fossiel versneld afbouwen en ruimte creëren door gelijktijdig de energie vraag te verminderen.
Er is geen enkele andere manier denkbaar: doorgaan op de oude weg is al sinds 1972 (Grenzen aan de Groei) doodlopend (letter, figuurlijk, economisch). Er is simpel weg geen basis voor meer consumptie dan binnen de planetaire grenzen.
Het enige instrument waar de overheid op kan en moet sturen is de steun (financieel, faciliterend en beleidsmatig) voor de gewenste richting. Door fossiel te blijven steunen (en kanttekening: er wordt al sinds 1992 gesproken over afbouw, er is in Parijs afgesproken af te bouwen, de subsidies zouden substantieel zijn afgebouwd in 2025 in Nederland) is sprake van Rijks-obstructie mbt de doelen die in het gehele KLIMAATPLAN 25-35 worden gesteld.
Kortom: er moet in het plan veel meer ruimte komen voor wat WEL kan mbt afbouw subsidie en voordelen van alles fossiel gelinkt. Dus ook zaken zoals SAF (duurzame vliegtuigbrandstof - dit is geen oplossing de oplossing is beprijzen en minder vliegen (tegen de werkelijke natuur milieu en klimaat impact kosten) en CCS (het onder het tapijt vegen van een minieme fractie CO2 uitstoot van vooral de fossiel productie: 1% vermindering van de omzet van fossiel 9olie kolen en gas/LNG zet meer zoden aan de dijk dan dure investeringen in CCS) SAF en CCS moeten flink worden gesubsidieerd omdat het anders niet 'kosten effectief is'. Dat zegt al genoeg.
Samengevat: er moet veel meer nadruk op energie (en consumptie) vermindering, meer nadruk op lokale slimme opwekking en gebruik en het uitfaseren van grote fossiel bedrijven en energie intensieve industrie (zoals Tata en YARA etc).
het instrument is de versnelde afbouw van ALLE steun aan fossiel: direct - indirect - en ge-groenwast.