Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Breda
Datum 23 november 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
M.b.t. de landbouwsector: Gezamenlijk is de vlees- en zuivelsector verantwoordelijk voor ongeveer 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, inclusief directe en indirecte emissies (volgens de FAO). Als bredere activiteiten binnen het voedselsysteem die verband houden met vleesproductie, zoals ontbossing en voederproductie, en kunstmestproductie volledig worden meegeteld, suggereren sommige schattingen dat dit kan oplopen tot 20-25%.
Wanneer deze parameters worden meegenomen is het een grote fout om te stellen dat onze landbouw efficient is, of zal zijn als we ons blijven fixeren op technologische oplossingen, integendeel. Het is een totale misvatting om te kijken naar de hoeveelheid zuivel- vleesproductie per ton veevoer zoals de vleesindustrie ons voorspiegelt. Waar komt dat voer vandaan? en hoeveel grond, energie en natuurdesctructie was ervoor nodig om die indirecte input te bewerkstelligen? Het is dus essentieel dat er in onze landbouw een systeemverandering plaatsvindt. In de bijlage een toegankelijke uitleg van hetgeen beschreven in het proefschrift van Meino Smit (WUR, 2018). Er is geen valide argumentatie om ons te blijven fixeren op immer meer technologische oplossingen. Voor degenen die bang zijn dat er niet genoeg land zal zijn wanneer we ons energievretende, en zogenaamd efficiente, landbouwsysteem zouden loslaten is er gelukkig een antwoord: 17 kilo graan voorziet via de vleesproductie slechts +- 2 mensen in hun voedselbehoefte, terwijl dezelfde hoeveelheid graan 'zonder koe ertussen' bijna 9x zoveel mensen voedt.
Daarnaast is het overschakelen op een hoofdzakelijk plantaardig dieet ook vanuit het perspectief van de gezondheid van onze immer ouder wordende populatie, en het aanbod van de gezondheidszorg dat niet kan meegroeien, een absolute no-brainer. Een 50/50 verhouding van plantaardig vs dierlijke eiwitten zoals in het rapport geopperd is echt te weinig ambitieus.

Bijlage