Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 30 november 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Mbt Artikel 2.1: Maatschappij, de paragraaf over rechtvaardigheid (blz 16)
Heb ik een reactie: Twee derde van het gasverbruik door Nederlandse bedrijven en instellingen is vrijgesteld van energiebelasting. Voor grootverbruikers die nog wél worden belast, geldt een veel lager tarief dan voor andere bedrijven. Als deze belastingvoordelen worden afgeschaft, kan het geld dat daarmee vrijgemaakt wordt, gebruikt worden om mensen met lage inkomens te helpen met het isoleren en verbeteren van hun huizen.

Mbt Artikel 3.3: De Transitie in Sectoren - Internationale lucht- en Scheepvaart (blz. 44)
Reactie: Kerosine, een fossiele brandstof van het vliegverkeer, is vrijgesteld van BTW. Dit kan niet langer. Op stroom voor treinen en benzine en LPG voor auto's wordt wél BTW geheven. Ook wordt er geen belasting geheven over vliegtickets (zowel voor binnenlandse als buitenlandse vluchten); ook daarover moet BTW geheven worden. Gezien de omvang van het vliegverkeer in Nederland zal dat een enorme nieuwe inkomstenbron opleveren, die gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van duurzame mobiliteitsoplossingen (zoals beter en goedkoper openbaar vervoer).

Mbt Artikel 3.3: De Transitie in Sectoren: De industrie moet verduurzamen (blz. 37)
Reactie: Het Nederlandse staatsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN), voor 100% eigendom van de staat, is betrokken bij opsporing en winning van gas en olie in Nederland en het Nederlandse deel van de Continentale Plaat. Dit is een voorbeeld van oude-economie-denken, hier moeten we afscheid van nemen. Als EBN zou mee-investeren in onderzoek en ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, kunnen industriele bedrijven in Nederland weer floreren zonder verder te vervuilen.

Mbt Artikel 3.5: Opbouw circulaire economie - er zijn betere financiele prikkels nodig (blz. 52)
Reactie: De Nederlandse overheid is nog steeds voor ruim 40% aandeelhouder van ABN AMRO, en zou dus meer kunnen sturen op het financieringsbeleid van deze bank, zodat die meer gaat investeren in ondernemingen met plannen voor de opbouw van circulaire economie. ABN AMRO is de laatste jaren minder gaan investeren in fossiele projecten maar dit leidde niet tot meer financiering van hernieuwbare energie.