Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Drs J.G.M. Hoefnagel-Adrichem
Plaats Nijmegen
Datum 2 december 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Geacht kabinet,

Graag herinner ik u aan de troonrede uit 1988: “Onze wereld lijdt onder ontbossing, woestijnvorming, vervuiling en vergiftiging van lucht, bodem en water, uitsterving van dier- en plantsoorten, aantasting van de ozonlaag die ons tegen gevaarlijke straling moet beschermen, en stijging van de temperatuur met bedreigende gevolgen, zoals de verhoging van de zeespiegel. Langzaam sterft de aarde en wordt het onvoorstelbare – het einde van het leven zèlf – toch voorstelbaar. Waarschuwingen zijn er genoeg geweest…….”

Ik zou graag de volgende adviezen willen geven tav het concept Klimaatplan 2025-2035:
- Stop z.s.m. subsidies en vrijstellingen voor fossiele brandstoffen, en belast de vervuilers.
- Alle sectoren – industrie, verkeer, landbouw, gebouwde omgeving – evenredig aan de bak. Niet alles kan meer, en het is tijd om moeilijke keuzen te maken. Om maar wat voorbeelden te noemen: geen groei Schiphol en geen Lelystad Airport.
- Als arts vind ik het belangrijk om duurzaam én gezond te leven. Ongezonde voeding is oorzaak nummer 1 van welvaartsziekten. Zet daarom in op een versnelde eiwittransitie en een gezonde voedselomgeving. Boeren
produceren gezonde producten, maar wat de supermarkt verkoopt is grotendeels bewerkt, en bevat te veel suiker, vet en dierlijk eiwit. Met als gevolg: een dieet dat ongezond is voor mens, dier en planeet. Help Nederlanders gezonder eten door een verlaging van BTW op biologische producten, groente en fruit. Tegelijkertijd kan een heffing op vlees en zuivel bijdragen aan een gezonder dieet en de opbrengsten van deze heffing kunnen worden gebruikt om de veehouderij te extensiveren, krimpen en dierwaardig te maken.
- Voedselzekerheid op de lange termijn is topprioriteit: zet landbouwgrond en kassen in voor de productie van humaan voedsel, niet voor veevoer of voor gangbare sierteelt.
- Zet vol in op biobased bouwen en geef hiermee akkerbouwers een duurzaam verdienmodel.
- Zet maximaal in op biologisch en dierwaardig. Caring Farmers en de Dierenbescherming lieten met een maatschappelijke kosten en batenanalyse berekenen dat een dierwaardige veehouderij de staatskas 2 miljard euro per jaar kan opleveren plus meer brede welvaart.

Ik hoop van harte dat het concept Klimaatplan aangescherpt kan worden op deze punten.
Dank voor uw aandacht.

Met vriendelijke groet,

Jolanda G.M. Hoefnagel,
arts Maatschappij en Gezondheid
Nijmegen