Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) (B. Metz)
Plaats Amsterdam
Datum 5 december 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) complimenteert minister Hermans met haar Klimaatplan. De NVB staat achter het doel om de verduurzaming van onze samenleving te versnellen. Het meest recente Emissions Gap Report laat immers zien dat de wereld nog niet op koers ligt om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2°C, laat staan 1,5°C. De NVB moedigt minister Hermans aan om in Europa en nationaal de leiding te nemen en een gelijk speelveld voor bedrijven te waarborgen door in te zetten op een gecoördineerde aanpak, effectieve gezamenlijke doelen en een eerlijke verdeling van de emissiereductieopgave. De NVB ziet een rechtvaardige transitie als een randvoorwaarde voor een succesvolle energie-, grondstoffen- en voedseltransitie en steunt dan ook de visie van minister Hermans om tot een transitie te komen die leidt tot rechtvaardige uitkomsten en expliciet is over wat daarmee wordt bedoeld. Voor de financiering van deze transitie is het nodig dat het overheidsbeleid consistent en standvastig is en dat het kabinetsbeleid voor groene groei eensluidend is.

1. De NVB benadrukt het belang van langetermijnperspectief in overheidsbeleid met wenkend perspectief, bijvoorbeeld in tienjaarsintervallen (2030-40-50). De overheid kan helpen bij het scheppen van randvoorwaarden via haar beleidsmix om ervoor te zorgen dat de duurzame bedrijfsmodellen winstgevend worden. Als deze bedrijven voldoende winst maken om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen, dan kunnen banken financieren.

2. De NVB ziet graag dat een goede beleidsmix wordt vastgesteld en pleit voor sterkere economische signalen (waaronder een internationale CO2-prijs en de afbouw van fossiele subsidies), prestatie-eisen (normeren) en meer aandacht voor innovatiebeleid. Deze elementen staan in het Klimaatplan, maar verdienen voldoende scherpte, consistentie en een overtuigende implementatie.

3. De NVB roept op tot vereenvoudiging van de Europese rapportagevereisten om de informatiestroom tussen bedrijven en banken beheersbaar te houden. Om dit te bereiken is het belangrijk om kritisch te kijken welke informatie echt nodig is om de Europese doelen ten behoeve van de groene transitie mogelijk en inzichtelijk te maken. Daarnaast zouden rapportageverplichtingen in verschillende wet- en regelgeving voor de hele waardeketen op elkaar afgestemd moeten zijn – zowel qua inhoud als timing.

Bijlage