Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
Universiteit Twente (Prof. J.P. Lange)
|
Plaats
|
Enschede
|
Datum
|
5 december 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Dit klimaat plan bied een lange wensenlijst voor alle sectoren maar mijd keuzes tussen de sectoren, mijd specifiek doelstelling, en zwijgd over de kosten en over ze betaald zullen worden. Deze tekortkomingen moeten gecorrigeerd worden om het werkbaar te maken. Enkele specifieke commentaren moeten ook gemaakt worden:
De weigering van doelstellingen in CO2 reducktie en in nationaal CO2 budget maakt het klimaat beleid vrijblijvend en brengt de klimaat neutraliteit bij 2050 in gevaar.
Prijsverhoging voor energie is onvoormijdelijk omdat het nieuwe infrastructuur (incl. opslag) vraagd terwijl de uidige infrastructuur tot het einde onderhoudt moet worden. De prijs verhoging zal zich direct in energie prijs terug vinden maar ook indirect in alle goederen en diensten die energie gebruiken. Het plan moet dit expliciet erkennen. Het moet ook specificeren het de huishoudens met lage inkomen van bestedingsverlies wil beschermen.
Kernenergie is deel van het pakket maar het plan is onduidelijk over implementatie. Hoe snel kan het geinstalleerd worden? Is kernenergie voor consumenten of voor groote industrie? kan kernenergie gebruikt worden als regelbare vermogen, gezien zijn hooge investeringen? Waarom is geen spraak van het bouwen van overcapaciteit in opwekking en de overcapaciteit voor flexibele H2 generatie gebruiken?
Gezien het tekort aan groene waterstof, moeten de synthetische koolstofdragers zoveel mogelijk uitgesteld worden. Waterstof kan best direct gebruikt worden of voor “finishing” van biogrondstoffen tot eindprodukt. Dat lelverd meer bruikbare energie met minder groene waterstof.
De klimaat en milieu voetafdruk en de vraag voor hernieuwbare energie zijn veel te hoog om alle economische sectoren te voorzien zoals ze nu zijn. Er moeten strategische keuses gemaakt worden. En die keuzen ontbreken in het klimaatplan. Wat wil NL met zijn zware industrie, het transport inclusief luchtvaard, de landbouw enm glastuinbouw, de vee en vleesindustrie, etc. Deze sectoren draaien voornamelijk voor export maar laten de milieu (en klimaat) lasten in Nederland, een heel klein en druk bevolkte land. Wat is critisch voor de nerdelandse economie en nederlandse economisch weerbaarheid b.v. t.a.v. europese samenwerking en internationale bedreigingen?
Bijlage