Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 18 januari 2025

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
De urgentie van een goed klimaatplan is bekrachtigd doordat het plafond van 1,5 C is doorbroken. De gevolgen zijn zichtbaar in de bosbranden in Los Angeles en de overstromingen in Valencia. Ik heb geen vertrouwen in de keuzen die regeringen wereldwijd maken, toch doe ik wat in mijn macht ligt. Mijn inspanningen staan in geen verhouding tot wat goed klimaatbeleid kan doen. Dat is geen reden om mezelf niet in te spannen en uit te dagen en ik verwacht dat de Nederlandse regering haar inspanningen niet laat afhangen van andere landen.
1. Artikel 2.1: Maatschappij, de paragraaf over rechtvaardigheid (p16) Reactie: Twee derde van het gasverbruik door Nederlandse bedrijven en instellingen is vrijgesteld van energiebelasting. Voor grootverbruikers die nog wél worden belast, geldt een veel lager tarief dan voor andere bedrijven. Dit kan niet meer.
2. Artikel 2.4: Mondiaal, Europees en Nationaal beleid): over de Internationale Klimaatstrategie (IKS) waarin wereldwijd wordt geïnvesteerd in emissiereductie zoals energie,transport, landbouw en circulair. (p19) Reactie: De Nederlandse staat steunt met exportkredietverzekeringen (Atradius DSB) projecten van Nederlandse bedrijven. Het grootste deel van die steun gaat naar vervuilende bedrijven in de fossiele industrie. Als dit kabinet geen olie- en gas gerelateerde steun meer verleent, helpt dat om de energietransitie in de buitenlandse handel/investeringen te bevorderen.
3. Artikel 3.3: De Transitie in Sectoren - Internationale lucht- en Scheepvaart (p44) Reactie: Kerosine is nog steeds vrijgesteld van BTW. Op stroom voor treinen en benzine en LPG voor auto's wordt wél BTW geheven. Ook wordt er geen belasting geheven over vliegtickets. Gezien de omvang van het vliegverkeer in Nederland is dat een enorme nieuwe inkomstenbron, die gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van duurzame oplossingen.
4. Artikel 3.3: De Transitie in Sectoren: De industrie moet verduurzamen (p37) Reactie: Het Nederlandse staatsbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN), participeert in opsporing en winning van gas en olie in Nederland. Laat EBN enkel mee-investeren in onderzoek en ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, zo kunnen industriële bedrijven in Nederland weer floreren zonder te vervuilen.
6. Artikel 5.1: Samenwerking met anderen: Burgerberaad (p71) Reactie: Het is fijn dat het Burgerberaad er nu echt gaat komen, maar ik pleit voor een *jaarlijks* burgerberaad. Dat is een inclusievere consultatiemethode.