Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 2 december 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
1. Stop fossiele subsidies.

2. Artikel 2.1: Maatschappij, de paragraaf over rechtvaardigheid (blz 16) Reactie: Twee derde van het gasverbruik door Nederlandse bedrijven en instellingen is vrijgesteld van energiebelasting. Voor grootverbruikers die nog wél worden belast, geldt een veel lager tarief dan voor andere bedrijven. Als deze belastingvoordelen worden afgeschaft, kan het geld dat daarmee vrijgemaakt wordt, worden aangewend om mensen met lage inkomens te helpen met het isoleren en verbeteren van hun huizen.

3. Beleg een terugkerende persconferentie
• Behandel de energie/klimaatcrisis als de nationale crisis die het is en informeer burgers structureel over de stand van zaken en de urgentie.
• Trek lessen uit de coronacrisis en maak op korte termijn het energie/klimaatprobleem evenredig urgent. Als we niet genoeg doen om de opeenstapeling van problemen te beteugelen, zijn de gevolgen niet te overzien en betalen we allemaal de rekening.
• Beleg een terugkerende persconferentie: Een ‘OMT’ vertelt open en transparant hoe het in ons land gesteld is met de klimaatcrisis en – al op heel korte termijn – de energiecrisis waar we dit najaar op afstevenen. Een ‘dashboard’ toont aan welke knoppen we kunnen (en moeten!) draaien. Zet in op energiebesparing, het isoleren van woningen en bedrijven en het stoppen met het gebruiken/financieren van fossiele brandstoffen.
• Door iedereen (bedrijfsleven, burgers) structureel in een persconferentie goed te informeren over de urgentie van de energie/klimaatcrisis, wordt het mogelijk de samenleving in z’n geheel aan te spreken op de eigen verantwoordelijkheid. Het biedt ook kans om praktische handvatten te bieden en het draagvlak voor de crises te vergroten.
• De problemen zijn nu al zichtbaar, we hebben nog een paar jaar de tijd om de gevolgen van gevaarlijke klimaatverandering een halt toe te roepen en hebben iedereen in de samenleving nodig om dit voor elkaar te krijgen.
• Denk aan een ‘OMT’ dat wordt samengesteld (in samenwerking) met de experts uit bijvoorbeeld het Klimaatcrisis Beleid Team (KBT), aangevuld met bijvoorbeeld Heleen de Coninck (Eindhoven) en Gerard van der Steenhoven (KNMI).