Klimaatplan 2025-2035
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Bunnik
|
Datum
|
28 oktober 2024
|
Vraag1
Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina, of door een document te uploaden.
Het plan heeft als uitgangspunt nog steeds groei. Dat lijkt we een belemmerend uitgangspunt met oog op brede welvaart waar niet alleen economische groei telt, maar welzijn en intergenerationele/internationale rechtvaardigheid.
In het Klimaatplan wordt in 3.7 genoemd 'onconventiele maatregelen mitigatie met als voorbeeld
volumebeleid (bepaalde vervuilende activiteiten sterk verminderen of zelfs helemaal stoppen). Ik vind dit geen onconventionele maatregel maar vind dat volumebeleid direct al onderdeel moet zijn van het Klimaatplan 2025-2035. Het afbouwen van sterk vervuilende (CO2 uitstotende) sectoren geeft voor alle betrokkenen een duidelijk afbouwpad en dus zekerheid. Het is positief voor het draagvlak bij burgers - het voortzetten van goedkoop ver-vliegen, cruises, glastuinbouw (sierteelt) met goedkoop aardgas etc. voelt oneerlijk. Pas in 2026 met een plan hiervoor komen zorgt voor onnodige vertraging en onzekerheid - bovendien moet het afbouwen dan nóg sneller wat doorgaans duurder is (stranded assets). Het afbouwen van vervuilende sectoren in plaats van (groene) groei als uitgangspunt blijven hanteren zorgt dat we sneller de doelen richting -90% emissie gaan halen en sneller onafhankelijk worden van geimporteerde fossiele brandstoffen/grondstoffen. De financiele sector moet veel sneller financiele belangen in fossiele energie afbouwen dan nu het geval is, dat geldt voor pensioenfondsen, verzekeraars, banken etc