Klimaatplan 2025-2035

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 25 november 2024

Vraag1

Wil je reageren op het ontwerp-Klimaatplan 2025-2035? Dan kun je dat doen door een bericht achter te laten op deze pagina en/of door een document te uploaden.
Op pagina 32 van het Klimaatplan staat dat er draagvlak is voor klimaatmaatregelen, maar dit leidt niet vanzelf tot gedragsverandering. Voormalig minister Rob Jetten noemde in zijn Kamerbrief van 25 oktober 2023 een advies van wetenschappers: een verbod op fossiele reclames is essentieel om verleidingen voor niet-duurzaam gedrag weg te nemen en een duurzame transitie te versnellen. Toch ontbreekt dit in het Klimaatplan. Ondertussen hebben steden als Den Haag en Amsterdam al een verbod ingesteld, en meer gemeenten overwegen dit. Het ontbreken van een landelijk beleid is daarom onbegrijpelijk.

Daarnaast mist het Klimaatplan een duidelijke aanpak voor het afbouwen van fossiele subsidies, die bedrijven zoals Tata Steel, Shell en KLM bevoordelen terwijl burgers hoge energiebelastingen betalen. Het afschaffen van deze subsidies kan bijdragen aan eerlijkheid, financiële prikkels voor verduurzaming, en ondersteuning van lage en middeninkomens.

Het plan negeert ook financiële risico’s van fossiele investeringen, zoals recent benadrukt in de Milieudefensie vs. Shell-uitspraak. Participaties in olie- en gaswinning door staatsbedrijven zoals EBN vormen een groot economisch risico en staan haaks op de klimaatdoelen.

Transparantie en inclusie ontbreken in de besluitvorming. Het Burgerberaad is een stap in de goede richting, maar een jaarlijks beraad en openheid over de rol van bedrijven in het proces zijn noodzakelijk. Het Klimaatplan raakt iedereen en vraagt om meer democratische betrokkenheid.