Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Steenwijk
Datum 1 maart 2022

Vraag1

Welk voorbeeld wilt u doorgeven?

wet arbeidsmarkt in balans, in de basis is dat een mooie wet om misbruik van een nul uren contract te voorkomen. Echter voor ons als PGB houder is dat moeilijker zowel bijna niet uitvoerbaar. Want je hebt een klein team, waarbij je ook zeker zorgverleners nodig hebt voor inval. Maar de inval verschilt per jaar en sommige zorgverleners willen ook geen vast aantal uren werken per week of per maand omdat ze meerdere werkplekken hebben. Het is veel administratie, vanuit het PGB mag je niet de 3 uren verplicht doorbetalen als men minder dan die drie uur werkt. Het mogen opzeggen vanuit de werknemer zonder opzegtermijn maakt dat je in eens in hele grote problemen kan komen als iemand besluit te stoppen.

Vraag3

Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
de wet arbeidsmarkt in Balans

Vraag4

Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
nul uren contracten

Vraag5

Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
Een PGB in de zorg is een heel mooi instrument om regie te houden op je eigen leven wanneer je zorg nodig hebt. Echter is het veel administratief werk en wordt je als PGB houder gezien als een "volwaardig " werkgever. Veel PGB houders zijn van deze wet niet goed op de hoogte waardoor ze in hele grote financiële problemen kunnen komen als ze de administratie om deze wet niet goed bijhouden. Het is een ingewikkelde wet en het zou heel wenselijk zijn als het nul-uren contract voor een PGB houder wordt aangepast. Dan met name het doorbetalen van de uren die tot maximaal drie uur die niet gewerkt zijn en het ieder jaar eraan moeten denken om de gemiddelde gewerkte uren aan te bieden aan de werknemer. Daarbij de opzegtermijn voor een werknemer maakt dat je als PGB houder en team behoorlijk in de problemen komt. Je staat als werkgever/pgb houder helemaal niet sterk in dit soort sitauties.
Vaak kom je met je zorgverlener er uit en maak je goede afspraken, maar op het moment dat er een conflict ontstaat kan je als PGB houder behoorlijk in de problemen komen zo erg zelfs dat je er failliet aan gaat.

Vraag6

Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
Zowel het team als de PGB budgethouder/zorgvrager.

Vraag7

Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
- een uitzondering op de wet maken voor PGB houders, maar ook voor de seizoens banen
- Een voorbeeld brief op een centrale plek zetten die een ieder zou kunnen gebruiken zodat je zeker weet dat je het op de juiste manier vast legt.
- Niet meer het verplicht door betalen van 3 uren ook al heb je minder gewerkt of hoefde je niet te komen. Met name voor PGB houders en kleine ondernemingen
- Niet ieder jaar uren aan te hoeven bieden, maar als je eenmaal hebt vastgelegd dat iemand nul uren contract wil blijven behouden of niet meer uren wil werken dan afgesproken dat dit voldoende is.