Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen
Reactie
Naam
|
Gemeente Buren/Neder-Betuwe (Drs. EGTM Severens)
|
Plaats
|
Maurik
|
Datum
|
28 februari 2022
|
Vraag1
Welk voorbeeld wilt u doorgeven?
Problemen Volledige financiële ontzorging statushouders:
Statushouder met recht op PW uitkering per 28/1/2022.
Ontvangst hoogte vaste lasten nog onbekend (dus afhankelijk van leveranciers) waardoor slechts een stukje overbruggingsuitkering verstrekt is: directe doorbetaling volledige huur februari 2022 en (geschat) leefgeld aan klant € 160,00.
Na ontvangst energierekening blijkt dat de 1e factuur gebaseerd is op het energieverbruik van vorige bewoners. In dit geval een gezin met kinderen terwijl de statushouders alleenstaand is. Deze 1e factuur kan niet teruggedraaid worden. Hierdoor is er onvoldoende ruimte in het restant overbruggingsuitkering om de energielasten februari te betalen en zelfs onvoldoende om de volledige zorgpremie en de kwartaallasten water te betalen.
Tussenoplossing??: extra overbruggingsuitkering in de vorm van een lening om alle vaste lasten februari te kunnen betalen.
Probleem belastingtoeslagen:
De huur-en zorgtoeslag februari (en maart) wordt door de belastingdienst pas uitbetaald op 21/3.
De huur en de zorgverzekeringspremie maart 2022 wordt reeds ingehouden op de uitkering februari 2022 die 10 maart verstrekt wordt aan de klant. Er is nu een gat tussen de uitkering minus volledige vaste lasten en de belastingtoeslagen. De statushouders zou namelijk, na aftrek van de vaste lasten voornamelijk moeten leven van de belastingtoeslagen. In het geval van een alleenstaande ouder zou er ook nog het kindgebonden budget als toeslag bijkomen. Door de relatief late betaling van de belastingtoeslagen is er geen geld over voor eten/drinken.
Mogelijk oplossing?: de gemeente gaat NIET meer volledig ontzorgen. Zowel van de overbruggingsuitkering als van de reguliere uitkering wordt de huur MINUS huurtoeslag en de zorgverzekeringspremie MINUS zorgtoeslag doorbetaald aan de leverenciers. De klant zelf betaalt de huur- en zorgtoeslag door aan de leveranciers.
Vraag2
Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
Met onze kwaliteitsmedewerkers, met de belastingdienst en met de ontzorgingsconsulent.
Vraag3
Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
Nieuwe wet inburgering.
Vraag4
Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
volledige financiële ontzorging statushouders
Vraag5
Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
De gemeente kan niet voldoen aan de verplichting tot volledige financiële ontzorging door de afhankelijkheid van de leveranciers en de belastingdienst. Er blijft na volledige ontzorging geen c.q. onvoldoende ruimte over voor de statushouder voor eten/drinken/verzorging.
Vraag6
Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
voor de statushouders en voor de gemeente.
Vraag7
Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
- Ontzorging door de gemeente MINUS zorgtoeslag en MINUS huurtoeslag. De ontzorgingsconsulent regelt dat de klant zelf de zorg- en huurtoeslag doorbetaalt aan de leveranciers zodra deze ontvangen zijn van de belastingdienst.
- Of: De belastingdienst dient voor statushouders de 1e zes maanden de belastingtoeslagen niet pas op de 20e van de maand te betalen maar eerder om een gat tussen de ontvangst uitkering en ontvangst belastingtoeslagen te voorkomen.
- De energieleverancier verplichten om de 1e energienota niet te baseren op de vorige bewoners maar op de daadwerkelijke bewoner en de 1e factuur die gebaseerd is op de voormalige bewoner(s) terug te trekken.